asseco Aimtec murr

Dvoustupňovým stlačováním k vyšším úsporám

Dlouhodobým trendem napříč všemi odvětvími průmyslu je hledání dalších možností ke snižování provozních nákladů, snižování spotřeby energií a tím i ruku v ruce snižování produkce CO2.

 

Je všeobecně známo, že kompresory a výroba stlačeného vzduchu všeobecně patří ve výrobním procesu k nejvýznamnějším spotřebitelům elektrické energie, a tudíž i potenciál úspor je v této oblasti velmi významný. Ve větších podnicích jdou náklady na energie pro výrobu stlačeného vzduchu do desítek milionů korun.

Hlavním spotřebičem energií při výrobě vzduchu jsou zpravidla kompresory. Jako zdroj stlačeného vzduchu je v současnosti nejčastěji využíván šroubový kompresor, případně sestava šroubových kompresorů spojených do společného řízení. Dnes již není výjimkou využití kompresorů s řízením otáček pomocí frekvenčního měniče, dá se bez nadsázky říci, že toto se stalo již pravidlem. Díky regulaci pomocí frekvenčního měniče se dají snížit náklady na výrobu vzduchu v řádu desítek procent. Jsou však na trhu výrobci kompresorů, kteří jsou ještě dál, jako například německý ALMiG se sídlem v Köngenu. Tento tradiční švábský výrobce představil na veletrhu v Hannoveru novou řadu dvoustupňových šroubových kompresorů s olejovým nástřikem. Použil unikátní technologii, tzv. sprejování oleje do prostoru mezi prvním a druhým stupněm šroubového bloku.
Prakticky se jedná o dva šroubové bloky spojené přes vstřikovací komoru, do které se vstřikuje vychlazený olej a směs oleje a stlačeného vzduchu z prvního stupně vstupuje do druhého stupně, kde dojde ke stlačení na finální tlak, který může být až 13 bar. Díky této speciální technologii není nutné použití mezichladiče a dochází k významnému snížení spotřeby energie na vyrobený kubík vzduchu. Tyto kompresory dosahují unikátní úrovně měrného specifického výkonu 5,5 kWh/m3/min. Díky dvěma stupňům mají kompresory také velmi nízké otáčky, čímž se prodlužuje jejich životnost. Také se vyznačují extrémně tichým a klidným chodem s minimem vibrací.   
Jedna z prvních firem v České republice, která využívá tuto technologii, je výrobní závod společnosti Daikin Device Czech Republic v Brně, světový výrobce a dodavatel zařízení pro vytápění, větrání a klimatizaci (HVAC), včetně řešení zahrnujících tepelná čerpadla a chladicí agregáty.

www.almig.cz

 
Publikováno: 19. 6. 2019 | Počet zobrazení: 1532 článek mě zaujal 254
Zaujal Vás tento článek?
Ano