asseco Aimtec murr

100 let Kaeser Compressoren

Začalo to v roce 1919 V obtížné a nestabilní době, rok po skončení první světové války založil Carl Kaeser v Coburgu  strojírenskou dílnu. Nejprve se zabýval výrobou náhradních dílů pro nákladní automobily a motory, později se zaměřil také na speciální stroje pro sklářský průmysl.

 

V důsledku rozdělení Německa po druhé světové válce firma ztrácí většinu svého dosavadního trhu v Durynsku a Sasku a je nucena orientovat se na nová odbytiště na jihu a západě Německa. Know-how, které společnost získala při výrobě motorů, a velká potřeba kompresorů v poválečném hospodářství vedou k rozhodnutí zařadit také tyto stroje do výrobního programu. První pístový kompresor vyvinutý firmou KAESER opouští závod v roce 1948 a následuje kompletní program na výrobu pístových kompresorů do 60 kW.
Carl Kaeser mladší, syn zakladatele firmy, přichází s iniciativou rozšíření sortimentu podniku o vývoj a výrobu šroubových kompresorů. Jádrem šroubových kompresorů KAESER jsou přitom přímo ve firmě vyvinuté šroubové bloky kompresorů s novým energeticky úsporným profilem rotoru – SIGMA PROFIL. Výroba  šroubových kompresorů běží od roku 1973. Během následujících let se společnost KAESER KOMPRESSOREN stává jedním z předních úspěšných výrobců šroubových kompresorů a systémů pro úpravu a distribuci stlačeného vzduchu na celosvětovém trhu.

Rostoucí nabídka
Společnost po převzetí francouzského výrobce kompresorů Compresseurs Bernard v roce 1982 rozvíjí program pojízdných šroubových kompresorů pro stavebnictví KAESER „MOBILAIR“, které zpočátku vyrábí jen ve francouzském Lyonu.
Krátce po sjednocení Německa v roce 1991 získává společnost KAESER v Geře podnik Geraer Kompressorenwerke, který byl jedním z nejstarších německých výrobců kompresorů. Roku 1993 zde zahajuje  výrobu dmychadel s rotačními písty OMEGA a o rok později výrobu kompletního programu nejmodernějších energeticky úsporných kondenzačních sušiček SECOTEC.
Revoluční řízení kompresoru SIGMA CONTROL přichází na trh roku 1998. Bylo založené na technologii průmyslových počítačů a vyvinuto přímo ve firmě. Stává se ihned integrovanou součástí šroubových kompresorů KAESER, neboť významně snižuje provozní náklady a dále zvyšuje disponibilitu zařízení. Po úspěšném zavedení jednotky SIGMA CONTROL uskutečňuje společnost KAESER roku 2001 komputerizaci celé kompresorové stanice inovativním systémem managementu stlačeného vzduchu SIGMA AIR MANAGER, kterým poprvé v tlakovzdušné technice spojuje možnosti moderních průmyslových počítačů a internetové technologie. Tím otevírá cestu k značně vyšší spolehlivosti, efektivitě a transparentnosti nákladů na zásobování stlačeným vzduchem.

Připraveni na budoucnost
Jakožto jedna z největších firem v regionu, poskytujících vzdělání, disponuje  vysokou úrovní know-how v oblasti vzdělávání odborně kvalifikovaných pracovníků. Firma KAESER vychovává  také vlastní dorost a její učni patří k nejlepším nejen v Bavorsku, ale v celém Německu.
 S více než 100 dceřinými společnostmi a obchodními partnery je dnes mezinárodní skupina podniků KAESER zastoupena ve všech významných průmyslových státech světa. Klíčové pozice přitom zaujímají hospodářské prostory v Evropě, USA, Asii a Pacifiku. Přeměna v evropskou akciovou společnost (Societas Europaea), ve zkratce SE, v listopadu 2013, je dalším krokem firmy KAESER KOMPRESSOREN v jejím mezinárodním působení. Rodinný podnik je dnes doma v celém světě a v každém ohledu nabízí kvalitu Made in Germany.

SECOTEC
Patří již dlouho k nejkvalitnějším kondenzačním sušičkám KAESER v průmyslové kvalitě pro stabilní tlakový rosný bod při nejvyšší možné spolehlivosti a pro velmi nízké celkové náklady po dobu životnosti. Nová generace s inovativním latentním akumulátorem tepla SECOPACK LS a s řízením SIGMA CONTROL SMART nastavuje nová měřítka v oblasti energetické efektivity, nároku na prostor a snadnosti obsluhy. Výměník tepla SECOPACK LS je naplněn materiálem střídání fází, jehož výrazně vyšší akumulační hustota ušetří při stejné kapacitě až 98 % akumulačního materiálu běžných akumulátorů tepla. Akumulační kapacita pro stabilitu tlakového rosného bodu je tak spojena s enormním snížením nároků na prostor. Chladicí okruh kondenzační sušičky SECOTEC dovoluje spolehlivé používání až do okolní teploty 50 °C. Optimalizované cesty proudění redukují tlakové ztráty a přispívají tak k vysoké energetické efektivitě sušičky. Ve srovnání s běžnými kondenzačními sušičkami obdobné výkonnosti lze po dobu životnosti ušetřit s tímto moderním zařízením až 50 % provozních nákladů.
Stávající řadu těchto nejmodernějších energeticky úsporných kondenzačních sušiček typů TE a TF s inovativním latentním systémem akumulace tepla byla nyní rozšířena o několik nových modelů, které jsou poprvé dimenzovány pro dodávaná množství až 90 m³/min. Tato nová typová řada s označením SECOTEC TG bude na trhu k dispozici již od přelomu července a srpna 2019.
i.HOC
Je synonymem pro účinnost a spolehlivost. Díky této vestavěné rotační sušičce poskytuje za sucha stlačující šroubový kompresor bezpečný a stabilně bez oleje stlačený vzduch s hodnotou rosného bodu až -30 °C, a to i za nepříznivých podmínek. V kombinaci s největší řadou za sucha stlačujících šroubových kompresorů FSG je produktová řada nyní kompletní.
Nejnovější za sucha stlačující šroubový kompresor FSG 500-2 RD (315 kW) se sušičkou i.HOC byl představen na mezinárodním  veletrhu tlakovzdušné a vakuové techniky ComVac v Hannoveru.
Vestavěná rotační sušička i.HOC (patent společnosti KAESER) využívá kompresní teplo na 100 procent. Tento takzvaný full-průtok při regeneraci adsorbentu je v i.HOC ve srovnání s jeho konkurenty obzvláště účinný. Díky této regeneraci plným průtokem disponuje FSG 500-2 RD dodávaným množstvím až 50 m³/min a nízkým tlakovým rosným bodem až do okolní teploty +45 °C, to vše bez elektrického ohřevu nebo dodatečného chlazení regeneračního vzduchu.

www.kaeser.com

 
Publikováno: 19. 6. 2019 | Počet zobrazení: 1341 článek mě zaujal 299
Zaujal Vás tento článek?
Ano