asseco Aimtec murr

Mattei a zkratka OEM

Italský výrobce lamelových kompresorů, společnost Ing. Enea Mattei S.p.A., se za sto let od svého založení vypracoval na světoznámou značku.

 

Firma, kterou v roce 1919 založil Ing. Enea Mattei, se vyvinula v mnohonárodní skupinu, která jako originální výrobce dodává na trh technologii rotačních lamelových kompresorů již od konce 50. let 20. století. Tehdy zahájila výrobu, která touto zcela novou technologií nahradila výrobu tradičních pístových kompresorů Mattei.
V současné době je skupina Mattei nepřehlédnutelným představitelem stále se vyvíjejícího know-how v oboru stlačeného vzduchu. Dlouhodobá spolehlivost, vysoká účinnost, tichý provoz a kompaktní konstrukční řešení byly vždy typickými vlastnostmi kompresorů této značky. K těmto silným vlastnostem firma v posledních letech přidala i rozsáhlé aktivity v oblasti výzkumu a vývoje s cílem dalšího zlepšení energetické účinnosti kompresorů, přičemž dosáhla takových výsledků, které ji nezpochybnitelně umisťují na vrchol hodnocení.

Filosofie firmy v oblasti udržitelnosti je shrnuta v novém logu, které charakterizuje stoleté výročí – obrys zelené hlavy, který obklopuje symbolické „M“ loga firmy Mattei, zarámované šipkami. Logo představuje technologický vývoj z pevných základů minulosti do bohaté budoucnosti inovativních projektů inspirovaných „zeleným přístupem“.

OEM kompresory
Zatímco klasické kompresory všech typových řad Mattei jsou mezi uživateli v České republice všeobecně a dlouhodobě známé, méně už kompresory označené zkratkou OEM (Original Equipment Manufacturer). Jde o výrobky, které zahrnují pouze tu část technologie, která za všech okolností činí lamelový kompresor originálem Mattei, tedy kompresor bez motoru, řídicí jednotky, elektroinstalace a bez chladičů, ale také bez propojovacího potrubí, filtrů, rámu a bez akustických krytů. Takto dodávaný „polotovar“ ale umožňuje návrh zcela nových řešení založených na konstrukci určené obvykle pro zástavbu do větších konstrukčních celků. Tím mohou být jak dopravní prostředky, tak i nejrůznější speciální jednoúčelové stroje. Tímto způsobem lze dosáhnout řešení i vlastností, které by běžně vyráběné kompresory vůbec neumožnily. Firma Mattei nabízí OEM kompresory v nejjednodušší základní verzi M, i ve verzi MC se vzduchovým chladičem oleje.
Tyto OEM kompresory jsou dodávány v širokém rozsahu výkonností a pro standardní pracovní tlaky 8, 10 a 13 bar. K dispozici jsou i speciální verze určené pro železnici a elektromobily. Samostatnou skupinou jsou OEM kompresory určené pro stlačování zemního plynu, bioplynu a příbuzných plynových směsí.

Různorodá řešení  
Všechny uvedené OEM kompresory umožňují návrhy a stavbu produktů nejrůznějšího uspořádání. Nejznámější jsou konstrukce určené pro železniční dopravu, jak se jimi již více než dvacet let zabývá firma MONDO. V tomto případě se jedná o konstrukce kompresorů poháněné převážně elektromotory, případně hydromotory nebo i mechanicky. Tato řešení obvykle zahrnují ještě zařízení pro sušení a filtraci stlačeného vzduchu a speciální úpravy pro provoz při nízkých teplotách okolního prostředí. Pro všechny kompresory určené pro mobilní aplikace je nezbytné, aby byly uloženy takovým způsobem, aby byly spolehlivě chráněny proti dynamickým vlivům. Současně musí být pro dosažení dostatečné životnosti plněny speciálními oleji a opatřeny vysoce účinnými dvojstupňovými sacími filtry.
Hodně rozšířené jsou kompresory Mattei instalované v elektrobusech. Tady se velmi osvědčily kompresory upravené pro chlazení kapalinou. Tento originální výrobek firmy MONDO byl již dvakrát součástí expozice firmy Mattei na mezinárodním veletrhu dopravní techniky Innotrans v Berlíně.
Rovněž jsou známa řešení, kde je OEM kompresor Mattei součástí zařízení nástavby automobilu pro čerpání betonu do výšek nebo zařízení pro mobilní čištění kanalizací či zařízení pro broušení betonových podlah. Těmto zařízením vyráběným v menších sériích se však zcela vymyká užití OEM kompresorů Mattei americkou firmou Crafco, globálního dodavatele zařízení na opravu živičných povrchů všech druhů komunikací. Výrobky této firmy patří k těm nejlepším v tomto speciálním oboru a zdrojem stlačeného vzduchu je vždy OEM kompresor Mattei.
Všechny způsoby, jakými lze OEM kompresory firmy Mattei využít, nelze vyjmenovat. Vždy bude záležet především na technických schopnostech konstruktérů a jejich tvůrčích nápadech, zda a jakým způsobem je pro zadaná řešení použijí.

www.mondo.cz

 
Publikováno: 20. 6. 2019 | Počet zobrazení: 1780 článek mě zaujal 362
Zaujal Vás tento článek?
Ano