asseco Aimtec murr

Maraton Open house odstartoval

S příchodem jara začala naplno i sezóna tradičních zákaznických dnů. Kovosvit MAS připomenul tradici a představil nové stroje, Tecnotrade robotickou buňku pro průmyslovou automatizaci, a Tajmac-ZPS zaznamenal zatím největší „firemní veletrh“ ve své historii.

 

Tradiční Zákaznické dny v Kovosvitu MAS se nesly v duchu oslav 80 let od založení společnosti, kterou v roce 1939 v Sezimově Ústí založil Jan Antonín Baťa. Firma na nich přivítala během dvoudenní akce na šest set hostů z řad zákazníků i dodavatelů.

Kovosvit střídá generace
V showroomu firma prezentovala především nová soustružnická centra KL 285 a KL 435, a také 5osá vertikální obráběcí centra MCU450, MCV1000 5AX a MCU700V-5X. Svou novinku CNC soustruh KL 285 představila sice již na loňském MSV v Brně, ale tam byla v provedení Super Precision, na letošní akci byl představen stroj řady QUICK, určený pro standardní obrábění. Návštěvníci mohli vidět stroje KL 285 QUICK přímo v akci, ale každý s jiným řídicím systémem (Siemens nebo Fanuc) a novým otočným a sklopným ovládacím panelem.
U tohoto soustruhu, který postupně nahradí starší stroje řady SP280, je vidět zlepšení přístupu do pracovního prostoru s velkým bezpečnostním sklem. Výrobce stroj, který je postaven na litinovém loži pro větší tuhost, energeticky optimalizoval. Nabízí rekuperaci energie pohonů a pro jejich řízení použil frekvenční měniče. Navíc lze využít systém šetření stlačeného vzduchu v neproduktivních časech.
Dopravník třísek je nyní možno přesunout do zadní části stroje, např. při začleňování soustruhu do automatizované linky. Hydraulický agregát je také umístěn v zadní části, čímž je zamezeno ovlivňování stroje teplotními výkyvy. To umožnilo docílit vyšší přesnosti při obrábění, kterému pomohlo i použití přímých pohonů pro kuličkové šrouby.
Jihočeskému výrobci obráběcích strojů se nyní daří v segmentu high-tech obráběcích strojů. Jak uvedl generální ředitel Libor Kuchař, s 5osými centry se firma prosazuje nejen v Indii, ale i na dalších trzích EU. Největší úspěch má inovované tříosé vertikální obráběcí centrum MCV800, které firma prezentovala doplněné robotizací.  
Účastníci akce měli možnost si prohlédnout výrobní provozy, kde stroje značky Kovosvit vznikají, a také slévárnu, do jejíž modernizace a ekologizace podnik loni investoval desítky milionů korun. Provoz slévárny, který byl ještě v minulých letech neefektivní, generuje nyní rekordní tržby převyšující 40 milionů korun měsíčně.
Ve výrobě tak mohli vidět i unikátní stroj, jehož montáž probíhala aktuálně i v době Zákaznických dnů. Šlo o soustružnické „dvojče“, tedy stroj se dvěma revolverovými hlavami, který je určen pro výrobce železničních komponent. Jak uvedl šéf marketingu Jan Hruška, jde o zakázku poměrně specializovaného druhu, jaké podnik z času na čas realizuje. Tím dokumentuje, že je schopný zvládnout i takovéto náročné projekty.

Robotická buňka z Kuřimi
Ve stejném termínu jako Kovosvit zahájila svůj třídenní program Otevřených dveří i společnost Tecnotrade ve svém kuřimském areálu od 10. do 12. dubna, rovněž za účasti řady spoluvystavujících partnerských firem. Účast několika set pozvaných návštěvníků a obchodních partnerů je řadí mezi respektované prezentační akce na české průmyslové scéně. Kromě strojů korejské společnosti Doosan, kterou firma v ČR zastupuje, či profesionálních průmyslových 3D tiskáren Stratasys, Sinatreec a InssTec představila i zajímavý produkt z vlastní vývojové dílny v podobě robotické buňky Robotec APC 20 pro flexibilní automatizaci výroby. Buňka vhodná zejména pro dílce do Ø 150 mm a série 100 a více kusů je využitelná i pro malé série. Je jednoduchá na obsluhu a lze ji snadno přestavit k jinému stroji. K buňce osazené robotem Fanuc M20iA/20M (s nosností do 20 kg) nabízí Tecnotrade jako opční vybavení i paletový zakladač, vstupní a výstupní dopravník či měřicí stanici s možností zpětné vazby do obráběcího stroje. A co nás zaujalo, je neméně zajímavé: firma umožňuje zájemcům i vyzkoušení buňky přímo v jejich podmínkách.
Ti, kdo z nějakého důvodu nestihli Dny otevřených dveří v Kuřimi, budou moci vidět vybrané stroje od 21. do 25. května i na MSV v Nitře, kde Tecnotrade rovněž vystavuje.

Strojírenská show v Baťově městě
Jen o dva týdny později (25. a 26. dubna) následovala s tradičními zákaznickými dny i společnost Tajmac-ZPS, jejich letošní ročník byl s rekordním počtem přes 800 návštěvníků a účastníků dosud vůbec nejrozsáhlejší.
Ve svém výrobním závodě představili své exponáty všechny divize firmy. Například divize CNC se zaměřila na automatizaci ve vertikálních centrech. Na stroji MCFV 1060 prezentovala provedení s výměníkem palet a robotem ABB, včetně optického snímání. Na portálovém stroji MCG 1000 5XT byla hlavním lákadlem ukázka metody odlupování při výrobě ozubení. Divize Manurhin předvedla dlouhotočné automaty se šesti až dvanácti řízenými osami, pracující dvěma až čtyřmi nástroji současně. Divize Automaty ukázala vačkami řízené a numericky řízené vícevřetenové soustružnické automaty se šesti i s osmi vřeteny. K vidění byl také 5vřetenový stroj Mori-Say TMZ518CNC s automatickým zásobníkem.
Spolu se zlínským výrobcem strojů představilo své produkty a služby také na osm desítek firem, dodávajících nástroje, softwarová řešení, měřicí techniku apod., doplňující produktovou nabídku Tajmacu. Řada z nich v živých ukázkách. Mezi nimi např. Schunk, technology support, Minerva či výrobci nástrojů Iscar, Walter, Seco, Jan Havelka, patřící k tradičním účastníkům akce, nebo Ceratizit Group, Emuge Franken a řada dalších.

 
Publikováno: 20. 6. 2019 | Počet zobrazení: 1293 článek mě zaujal 267
Zaujal Vás tento článek?
Ano