asseco Aimtec murr

Ve stínu Zelené hory

Kromě Open House, určených především pro zákazníky, otevírá řada firem své provozy široké veřejnosti, aby předvedly fungování průmyslového podniku zevnitř.

 

Město Žďár nad Sázavou je většinou spojováno s unikátní kulturní památkou UNESCO, hvězdicovitým kostelem sv. Jana Nepomuckého od barokního stavitelského génia Jana Blažeje Santiniho na tamní Zelené hoře. Pro strojaře je však hlavně průmyslovým srdcem Vysočiny, domovem hned několika významných firem.

První máj ve ŽĎASu
Největší tamním podnikem a také regionálním zaměstnavatelem je strojírenský gigant ŽĎAS, jehož branami prošly už celé generace pracovníků. Mnozí každoročně využívají tradiční příležitosti se do své „mateřské“ firmy aspoň na jeden den vrátit a setkat se s bývalými kolegy nebo ukázat své pracoviště nejmladším ratolestem, kteří možná jednou převezmou jejich pomyslnou štafetu...
Dne otevřených dveří, který ŽĎAS pořádá vždy 1. května, využilo letos téměř 4300 návštěvníků, pro které byl připraven atraktivní program (loni firma zaznamenala rekordní pětitisícovou účast). Firma pro ně zpřístupnila dvě stěžejní výrobní haly s ukázkami výroby ze strojírenství a metalurgie.
V provozu strojírenské výroby bylo k vidění několik zcela nových strojů, mj. horizontální vyvrtávačka, obráběcí centrum nebo karusel. V provozu metalurgie byly tradičně největším lákadlem ukázky práce na kovacím souboru, který letos prošel generální rekonstrukcí. Pořadatelé připravili i atraktivní komentované živé ukázky kalení oceli.
Zvídavější návštěvníci se mohli zapojit do vědomostních soutěží na téma ŽĎAS o hodnotné ceny. Novinkou byly soutěže připravené ve spolupráci se školami. Soutěžilo se např. o nejlepší lampičku, kterou vyráběli žáci v rámci technických kroužků nejen na Vyšší odborné škole a Střední průmyslové škole ve Žďáru n. S., ale i na základních školách. Ve spolupráci s VOŠ a SPŠ ve Žďáru, a se SPŠ v Třebíči a Fakultou strojního inženýrství VUT v Brně připravil ŽĎAS i soutěž O nejlepší maturitní práci. Autoři deseti oceněných prací získali certifikát přijetí na FSI VUT bez přijímacích zkoušek a tři nejlepší pak navíc i šek na 10, 7 a 5 tisíc Kč.

Automatizační sousedé
Ve stejné době probíhal paralelně Den otevřených dveří i v sousedním areálu firmy DEL, která je jako česká inženýringová společnost zaměřena na vývoj a dodávky řešení pro průmyslovou automatizaci. Její živé ukázky, např. robotizovaná pracoviště nebo výrobu elektrických rozvaděčů, mohli návštěvníci vidět přímo ve výrobních provozech. Nešlo o demonstrační ukázky, ale podobně jako ve ŽĎASu o běžný výrobní proces. V daném případě třeba o automatizované stanice na výrobu součástí pro nové vozy Volvo XC40. Testované zařízení je zakázkou pro polskou subdodavatelskou firmu. Vedle ukázky robotizované výroby měli návštěvníci rovněž možnost vidět a také si vyzkoušet nasazení virtuální reality v průmyslovém výrobním procesu.
DEL se aktivně angažuje i v oblasti elektromobility a špičkové samoobslužné modulární dobíjecí stanice, které vyvinul, představil i na letošní akci. Na rozdíl od jiných řešení jejich novinka nabízí např. možnost bateriového provozu či dynamické rozdílení volné kapacity.

Petr Kostolník

 
Publikováno: 20. 6. 2019 | Počet zobrazení: 1238 článek mě zaujal 277
Zaujal Vás tento článek?
Ano