asseco Aimtec murr

Skandinávci testují silniční dobíjení

Ve Švédsku už funguje pokusná elektrifikovaná silnice a nyní má vzniknout pro elektromobily také nová indukční silnice.

 

Švédský dopravní úřad Trafikverke zadal zakázku na 1,6 km dlouhý úsek testovací dráhy pro indukční nabíjení elektromobilů za jízdy. Projekt veřejně-soukromého konsorcia zahrnuje výstavbu elektrické silnice (od letiště do centra města Visby) a vybudování systému veřejné elektrické dopravy. Jde o součást plánu pro budování elektrických silničních systémů pro testování v různých sezónních podmínkách před celostátním nasazením.
Dodavatelem technologie pro pilotní projekt Smart Road Gotland, který má být prvním svého druhu na světě, bude izraelská společnost ElectReon Wireless. Ta vyvinula řešení pro indukční nabíjení e-vozidel při jízdě pomocí cívek vestavěných do vozovky. Cívky jsou 8 cm pod povrchem a aktivují se, pouze když nad nimi přejíždí vozidlo. Řešení je kompatibilní se všemi typy elektrovozidel, včetně nákladních vozů a autobusů. Elektromobily by měly být vybaveny přijímacím modulem s maximální hmotností 12 kg, těžká vozidla by mohla nést i větší jednotky a tím absorbovat větší množství energie za jednotku času.
Toto dynamické nabíjení na rozdíl od silničních dobíjecích stanic umožňuje použití  menších baterií ve vozidlech a také nižší náklady na implementaci technologie ve srovnání s budováním tramvajové tratě. Systém je navíc naprosto bezpečný, protože elektřina je několik centimetrů pod povrchem. I kdyby se silnice zaplavila slanou vodou, úroveň elektřiny na povrchu je pouze jeden volt.
Už loni otevřeli ve Švédsku první elektrifikovanou silnici na světě, která dobíjí baterie elektromobilů prostřednictvím kolejnic zakotvených do komunikace. Zhruba 2 km elektrických kolejnic dobíjí baterie elektrovozidel pomocí pohyblivého ramene připevněné na spodku vozidla. Při předjížděcím manévru se rameno automaticky odpojí. Systém je schopen vypočítat spotřebu energie vozu, což umožňuje zaúčtování nákladů na vozidlo a uživatele.

Foto: ElectReon Wireless, Arlanda

 
Publikováno: 20. 6. 2019 | Počet zobrazení: 1356 článek mě zaujal 311
Zaujal Vás tento článek?
Ano