asseco Aimtec murr

Řízení parametrů elektromobilu přes smartphon

Nová technologie, kterou vyvinula společnost Hyundai, umožňuje měnit výkonové parametry elektromobilu prostřednictvím připojeného chytrého telefonu.

 

Uživatelé si budou moci individuálně nastavovat nejdůležitější funkce elektromobilu prostřednictvím aplikace. Celkem bude možno nastavovat sedm výkonových parametrů, mezi které patří nejvyšší točivý moment elektromotoru, zrychlení, zpomalení, brzdění prostřednictvím rekuperace, omezení nejvyšší rychlosti, rychlost reakcí a spotřeba elektrické energie klimatizace. Navíc aplikace poskytuje i optimalizovaná nastavení pro trasu do zadaného cíle na základě analýzy zbývajícího dojezdu a nezbytného množství energie v bateriích.
Nová technologie, která je první inovací tohoto druhu v automobilovém průmyslu, poskytne řidičům možnost používat svá individuální nastavení v jakémkoli elektromobilu, který právě řídí, třeba z autopůjčovny. Stačí si pouze stáhnout svůj profil ze serveru. To ale není vše, své individuální nastavení mohou i sdílet na internetu a zároveň zkoušet individuální nastavení jiných řidičů.
K zajištění ochrany dat uživatelů při nahrávání a sdílení jejich nastavení na serveru využívá Hyundai technologii blockchain. Systém při nahrávání a sdílení individuálních nastavení zakóduje významné výkonové parametry do blockchainové sítě vytvořením nových datových bloků a uloží je do systému distribuovaného uchovávání dat, aby se zabránilo neautorizované manipulaci s daty.
Uživatel nemusí nutně nastavovat své individuální parametry, může používat doporučovaná nastavení výrobcem na základě aktuálních provozních podmínek, a pokud by si přál jízdu ve sportovnějším režimu, aplikace mu doporučí nastavení speciálních výkonových charakteristik. Tato technologie by měla být zařazena do výbavy budoucích vozidel značek Hyundai a Kia.  

Oldřich Šesták

 
Publikováno: 20. 6. 2019 | Počet zobrazení: 1326 článek mě zaujal 312
Zaujal Vás tento článek?
Ano