asseco Aimtec murr

Samošněrovací boty přicházejí

V globálním průzkumu z roku 2011 prováděném mezi předškoláky se konstatuje, že nastupuje generace dětí, které sice umí zručně ovládat mobilní zařízení, ale nedokážou si zavázat tkaničky u bot.

 

Ale možná ani nebudou muset, protože technologie, na kterých se stáváme až fatálně závislejšími, učiní tuto klasickou zručnost prostě zbytečnou. Výrobci sportovní obuvi totiž vyvíjejí boty, které se budou šněrovat samy.
Poslední novinkou je obuv s označením Fi (Fit Intelligence) od společnosti Puma. Obuv disponuje vestavěným mikromotorkem, který při spárování s aplikací ovládá tenké kabely, jež utahují nebo uvolňují botu. Přizpůsobení lze nastavit pomocí Apple Watch nebo tak, že uživatel jednoduše přejede malý touchpad v horní části boty.
Fi má inteligentní schopnost snímání, která se učí tvaru nohy svého nositele a přizpůsobuje těsnost, aby vytvořila dokonale padnoucí formu. A i když se tvar nohy v kterémkoli bodě změní, je možné aplikaci použít k jejímu doladění. Speciální rohož umožňuje bezdrátové nabíjení obuvi. V případě, že dojde energie, pokud je nositel ještě venku, je možné baterii jednoduše vyměnit.
Už na počátku letošního roku samošněrovací boty uvedla značka Nike, nicméně řada uživatelů Androidu si stěžovala, že aktualizace zabránila botám v párování s aplikací, která ovládá utahovací mechanismus. Puma nyní hledá dobrovolníky pro testování této chytré obuvi, aby se podobným problémům vyhnula a do plánovaného uvedení na trh na jaře příštího roku pracuje na úpravě finálního designu.

 
Publikováno: 21. 6. 2019 | Počet zobrazení: 1626 článek mě zaujal 325
Zaujal Vás tento článek?
Ano