asseco Aimtec murr

Kevlarové laso místo paralyzéru

Proslulý nástroj latinskoamerických honáků se stal inspirací pro moderní „hi-tech laso“ americké firmy Wrap Technologies.

 

Původní vrhací šňůra opatřená na konci těžkým závažím (bola, bolaso či boleadora) se po hodu omotá kolem nohou loveného zvířete a tím jej dokáže znehybnit. Moderní varianta nazvaná BolaWrap 100 by se mohla stát alternativou již známého taseru a rozšířit tak arzenál tzv. nesmrtících zbraní. Zařízení po aktivací vystřelí na cíl rychlostí přes 700 km/h tenké kevlarové lanko, které se bleskově omotá kolem cílové osoby a znemožní ji tak rychlý pohyb. Zbraň je účinná na vzdálenost 3–7 m, což je lepší než u klasického taseru, kde se pro zákrok vyžaduje co nejkratší vzdálenost.
Celá akce je podle výrobce bezbolestná a pro obsluhu tohoto donucovacího prostředku není zapotřebí žádný náročný trénink. Lze jej využít nejen při pronásledování, ale také pro rychlé omezení osoby, která se stala agresivní nebo vykazuje příznaky duševní poruchy. Zařízení nyní testují vybrané policejní sbory v USA, a v Texasu už má za sebou i úspěšný ostrý zásah.

 
Publikováno: 21. 6. 2019 | Počet zobrazení: 1629 článek mě zaujal 334
Zaujal Vás tento článek?
Ano