asseco Aimtec murr

Hannover ve znamení chytrých strojů

Hannover se opět stane Mekkou kovoobrábění. Tamní výstaviště bude ve dnech 16.–21. září ve znamení motta: „Chytré technologie řídí výrobu budoucnosti“ hostit už 22. ročník mezinárodního veletrhu EMO 2019.

 
Výstavní plocha bude letos zabírat úctyhodnou rozlohu téměř milion m2 (zhruba jako 130 fotbalových hřišť) a představí se na ní světoví hráči v oboru kovoobrábění a kovoprůmyslu. A to jak výrobci strojního vybavení (DMG MORI, Okuma, Mazak, Doosan, Chiron, Makino, Haas, Grob, Trumpf, GF Machining Solutions aj.), obráběcích nástrojů (Iscar, Sandvik, Paul Horna apod.), tak i robotů a automatizačních systémů (Fanuc, Kuka, Stäubli, Nachi...), či dodavatelé řešení pro 3D tisk.
Kromě silné domácí účasti německých výrobců je 67 % ze zahraničí. Chybět nebudou ani zástupci českého průmyslu, které bude reprezentovat celkem 26 firem, mezi kterými jsou např. TOS Varnsdorf, KSK Kuřim, Dormer Pramet, Fermat aj.
 Ke stěžejním tématům veletrhu patří automatizace a digitalizace, která mění všechna odvětví, obory i obchodní modely a propojení různých průmyslových segmentů. Do roku 2020 by podle údajů IDC mělo být propojeno na 30 mld. (!) koncových bodů ve firmách i v domácnostech. Stroje bude možné na základě snímaných dat nejen kontrolovat a optimalizovat jejich provoz a vytížení v závislosti na aktuálních podmínkách, ale provádět i sledování jejich stavu a návaznou prediktivní údržbu. Ta bude redukovat riziko neočekávaných poruch a odstávek. Stroje budou schopny se samy „učit“ na základě analýzy již dříve získaných informací.
Pro digitalizaci výroby má klíčový význam internet věcí (IoT), resp. jeho průmyslová verze IIoT. K atraktivním novinkám bude proto patřit rozhraní umati (universal machine tool interface) na bázi OPC UA, umožňující neutrální otevřené připojení strojů na nadřazené systémy. Data ze strojů různých výrobců s různými řídicími systémy tak mohou být přenášena do systémů ERP a MES nebo do cloudů k dalšímu zpracování či analýze, což představuje základ nových služeb a funkcí.
 
Publikováno: 19. 7. 2019 | Počet zobrazení: 982 článek mě zaujal 241
Zaujal Vás tento článek?
Ano