asseco Aimtec murr

Hvězdy v pneumatice

Hvězda bývá symbolem úspěchu. Výrobek, který se má stát hvězdou, musí v sobě kombinovat mnoho nezbytných vlastností. Obvykle hovoříme o poměru mezi výkonem a cenou.

 

Budeme-li se pohybovat v automatizační technice, konkrétně v oboru pneumatiky, půjde nám především o základní komponenty; úpravu stlačeného vzduchu, jeho rozvod, ventily a pohony. Vždy půjde o kvalitu a nízké náklady.
V katalogu firmy Festo najdete mnoho výrobků označených modrou hvězdičkou. Nebo naopak, podle symbolu hvězdy najdete ty výrobky, které se vyznačují vysokým výkonem a nízkou cenou. Jde o zdánlivě jednoduchou věc, čím více se daný výrobek prodává, tím levněji jej lze vyrábět, označení je proto prospěšné oběma stranám. Jakmile totiž takové výrobky zvolíte, máte jistotu, že to bude výhodné, a výrobce zase snáze dosáhne větší sériovosti.
Jako příklad uveďme jednotky pro úpravu stlačeného vzduchu řady MS. Čerstvou novinkou je velikost MS2 (obr. 4), jejíž miniaturizace je výhodou jak z hlediska velikosti, tak hmotnosti, třeba při upevnění na pohyblivou část zařízení (rameno robota).
Po úpravě vzduchu následuje jeho rozvod po stroji. Všimněme si nové kompletní řady hadic pod označením PUN-H (obr. 1). Převyšují dosavadní PUN schopností odolávat vlhkosti a mikrobům, mají certifikát pro použití při výrobě potravin, dodávají se v mnoha různých barvách a zejména mohou být průhledné. Každý kolemjdoucí je tak schopen snadno zhodnotit, zda je „čistý vzduch“, tedy není-li v rozvodu vlhkost či nečistoty jako předzvěst možných potíží. A to je cena hadic přibližně o 15 procent nižší!

 

Ventily
Pro ovládání pohybů budeme potřebovat ventily. V robustní řadě VUVS (obr. 3a) najdete nejčastěji používané typy s písmenem „S“ v typovém označení. Jejich ceny jsou výrazně nižší, než je obvyklé, a dokonce i technologie jejich výroby se přizpůsobila značné sériovosti. Proto se často i sousední typy navenek neliší, uvnitř je ale vše jinak. V řadě VUVS navíc přibyly verze sedlové, jejichž odolnost a robustnost je pověstná. Impulsní verze mohou mít uvnitř drobnou mechanickou aretaci polohy, proto se s výhodou používají v bezpečnostních obvodech.
Řada VUVG (obr. 3b) je kompaktní obdobou předchozí skupiny, umožňují však snadno vytvořit baterie ventilů či dokonce ventilové terminály. I zde najdete verze „S“ za velmi příznivé ceny, přitom s nezměněnou kvalitou.

Pohony
Po ventilech následují pohony. Zde by se trendy daly shrnout do anglického „price and size“ tedy cena a velikost. Moderní stroje se často potýkají s nedostatkem prostoru, neboť výrobky jsou stále menší a složitější. V katalogu Festo tak najdeme první dvě velikosti inovovaných kompaktních válců ADN-S (průměr pístu 6 a 10 mm, obr. 2), ještě letos bude na trh uvedena kompletní řada. Úspory se projevují nejen v ceně, ale i rozměrech – jde zřejmě o nejkratší válce s danými parametry na trhu.
Podívali jsme se jen na několik reprezentativních příkladů. Při pohledu na kompletní sortiment objevíte mnoho dalších výrobků označených stejným symbolem. Kvalita, dobré ceny a skvělé dodací lhůty kdekoliv na světě: to jsou hvězdy v pneumatice. 

Více informací na www.festo.cz/hvezdy nebo www.festo.cz/stars

Foto: Festo

 
Publikováno: 22. 7. 2019 | Počet zobrazení: 1211 článek mě zaujal 244
Zaujal Vás tento článek?
Ano