asseco Aimtec murr

Kompaktní rozměry díky originální konstrukci sytému

Již delší dobu lze ve všech oborech průmyslu pozorovat tendenci k zavádění robotů a automatických zařízení. A jako v jiných oblastech lidské činnosti, i tady se rychlost zavádění nových prvků, technologií a postupů výrazně zvyšuje.

 

Plzeňská společnost HOFMEISTER proto rozšířila sortiment nabízených produktů a služeb o systém KOSMEK pro upínání a polohování dílů. A i když je zaměření firmy převážně do oblasti strojírenství, lze uvedený systém využít v mnoha jiných průmyslových oborech, od elektrotechniky přes průmysl spotřební, energetický, chemický, potravinářský atd. Zkrátka všude tam, kde se nasazují automatická a robotická zařízení.
Výrobky japonské společnosti KOSMEK splňují všechny naše představy o japonské důslednosti a preciznosti. I v této oblasti je samozřejmě obrovská konkurence, přesto je možné prohlásit, že systém KOSMEK vyniká minimálně v třech aspektech: ve vysoké přesnosti, nižší hmotnosti a minimálních nákladech na údržbu.
Přesnost při upínání a polohování dílů i u robotických měničů nástrojů je ±1,5 μm a to otvírá možnost nasazení systému i tam, kde se doposud prvky automatizace a robotizace potýkaly s problémy (např. montáž, kontrola elektronických komponentů, testování dílů apod.). Díky originální konstrukci jsou prvky systému KOSMEK ve srovnání s konkurencí menší a mají i nižší hmotnost. To znamená úsporu místa, energie a možnost pracovat s vyšší rychlostí. A minimální nároky na údržbu znamenají úsporu nákladů (finanční prostředky, nižší ztrátové časy apod.). Všechny elementy systému mají garantovanou trvanlivost 1 milión cyklů, jsou prakticky bezúdržbové. Spolehlivost je dána také tím, že každý výrobek je testován na 200 cyklů.
Typické pracoviště s robotem obsahuje dvě oblasti pro nasazení těchto prvků: Robotický měnič nástrojů a prvky pro upnutí a manipulaci s dílcem. Existuje několik důvodů, proč použít právě robotický měnič nástrojů značky KOSMEK: Vysoká přesnost, stabilní a přitom lehká konstrukce (115 g), samozamykací mechanizmus a provedení bez vůle. Mezi nejpoužívanější prvky pro upnutí a manipulaci s dílcem patří podpěry, upínky, upínače za otvor, polohovací čepy a snímače polohy.
Upnutím za otvor se otevírá přístup k obrobku z pěti stran, ať už pro obráběcí nástroj, pro trysku s kapalinou, pro snímač tvaru, pro montážní nástroj atd. A protože upínací síla je výrazně větší než u jiných výrobců, je možné pracovat s těžšími obrobky a vyšší rychlostí. Originální podpěry obrobků KOSMEK fungují tak, že podpěrný čep přijíždí k obrobku, a v okamžiku dotyku je jeho poloha zablokovaná. Nyní lze z protější strany obrábět, montovat, svařovat, a to bez rizika deformací a vibrací dílce. Na automatizovaném stanovišti tak lze obrábět, montovat, čistit, svařovat či kontrolovat i tenkostěnné a labilní dílce.
Vysoká přesnost upnutí obrobků a vysoké upínací a přídržné síly (díky originálnímu prvku High Power) znamenají, že se výrazně rozšiřuje a zjednodušuje nasazení robotů v oblastech jako jsou montáž, svařování, lepení a těsnění dílů, kontrola vysokotlakých nádob, lisování plechů, zaskladňování a vyskladňování dílců. Díky spolehlivému upnutí se zvyšuje přesnost obrábění a kvalita sražených hran, a snižuje se počet výpadků při montáži apod. Práci konstruktérům usnadní také to, že všechny prvky systému jsou dostupné v požadovaném formátu.
Systém KOSMEK lze nasadit prakticky všude tam, kde pracujeme s automatickým zařízením nebo robotem. Společnost HOFMEISTER nabízí jak prodej těchto výrobků, tak i pomoc při jejich nasazení.

Stanislav Škabraha

Foto: KOSMEK

 
Publikováno: 22. 7. 2019 | Počet zobrazení: 1066 článek mě zaujal 297
Zaujal Vás tento článek?
Ano