asseco Aimtec murr

Autonomní transportní systém optimalizuje tok materiálů

Individualizované produkty a kolísající výrobní čísla představují pro intralogistiku nové výzvy. Nejenže vyžadují větší flexibilitu, ale také optimalizované využití zdrojů.

 

Díky autonomnímu transportnímu systému ActiveShuttle od firmy Bosch Rexroth lze tyto cíle snadno zrealizovat. Bezpečné automatické dodávání materiálů ve spojení s transparentním řízením vozového parku pomáhá plnit tyto budoucí požadavky v intralogistice.
Celý hodnotový řetězec intralogistiky musí být schopen bez problémů zvládnout kolísající výrobní čísla a případný nedostatek zdrojů. To znamená, že materiál musí být k dispozici ve správném množství, na správném místě a ve správný čas. To je důvod, proč společnosti hledají snadno použitelná, rychle integrovatelná řešení a metody, které mění výrobní logistiku továrny budoucnosti. Tato vize může být dosažena pomocí automatizovaných procesů a systémů, jako je autonomní transportní systém ActiveShuttle, který flexibilně propojuje hodnotové toky s rozšiřitelnými inteligentními montážními stanicemi, asistenčními systémy a kolaborativními roboty.

Zajištění efektivnějších dodávek
Široce rozšířeným konceptem je úzké poskytování komponentů a sestav tažnou soupravou. Tento proces s poloautomatickým nebo ručním nakládáním a vykládáním může vést k nízkému vytížení, ale také ke zvýšení rizika nehod účastníků provozu při přepravě zboží. Vzhledem k tomu, že přepravní požadavek musí být často zadáván ručně, může dojít k chybám a k prodlouženým dobám dodávky. Zakázky do systému ERP zde neprobíhají, nebo jen se zpožděním. Zásadním bodem je včasné hlášení stavu zásob, aby byly zajištěny přesné dodávky k montážním pásům.
Bosch Rexroth tento proces se systémem ActiveShuttle trvale mění – plně automatizuje dodávku materiálu i vyzvednutí a dodání nákladu. Transportní systém přepravuje podvozkové vozíky naložené malými nosiči nákladu autonomně ze skladu do místa použití. Malé nosiče nákladu mohou mít maximální velikost 600 x 400 mm a výšku stohování až 1200 mm. Integrovaná zvedací plošina automaticky nakládá a vykládá zboží v oblasti logistiky a výroby. Díky robustní laserové navigaci je umožněna bezpečná a efektivní doprava ve frekventovaném prostředí továrny. Pro automatické naložení a vyložení podvozkových vozíků v supermarketech se používají tzv. podlahové vodicí lišty. Slouží pro přesné polohování systému ActiveShuttle a pro uspořádané a bezpečné skladování podvozkových vozíků na volných odstavných plochách.  

Plug & Go
Tímto řešením lze realizovat různé principy dodávek – od cyklických transportů až po dodávky materiálu řízené spotřebou. Díky Plug & Go je ActiveShuttle implementován v krátkém čase, aniž by bylo nutné měnit existující struktury továrny. Při první manuální jízdě v prostředí továrny vytvoří dopravní systém referenční mapu pomocí laserového skeneru, ve které se uloží zdroje a výškové souřadnice a založí se trasy. Provozovatel provádí tento proces ve vlastní režii bez programování. Díky robustní laserové navigaci, certifikované na úroveň integrace zabezpečení SIL2/Performance Level d, autonomní vozidlo bezpečně přepravuje zboží do 260 kg do místa určení rychlostí až 1 m/s. Díky promyšlené a robustní technologii a označení CE je možný provoz 24 hodin denně i se změnami ve výrobní hale. Při použití více transportních systémů ActiveShuttle komunikují tyto systémy mezi sebou a informují se o změnách detailů prostředí, jako jsou například překážky, aby byly eliminovány zácpy a úzká místa. To potvrdil i důkladně otestovaný dopravní provoz v osmi závodech Bosch. Při zaznamenání odchylek ve výrobním prostředí systém automaticky aktualizuje referenční mapu celého vozového parku.

Přizpůsobení řízení a souhra s robotikou
Systém ActiveShuttle Management System (AMS) přebírá veškerou správu vozového parku a zakázek. Operátoři mohou importovat zakázky ručně, třeba prostřednictvím tabletu, ale díky existujícím rozhraním také plně automaticky. Zákaznické systémy vyšší úrovně, jako je Manufacturing Execution System nebo ERP systémy, pošlou požadavek na přepravu do AMS, který tento požadavek přiřadí k ActiveShuttle. Následně proběhne zaúčtování tak, aby byly zásoby virtuálně a fyzicky stejné. Navíc jsou dokumentovány všechny zakázky a přepravní pohyby autonomního vozového parku, což umožňuje další optimalizaci procesů. Jakmile je systém vytvořen, řídí se i při požadavcích na volatilní potřebu materiálů v různých destinacích plně automaticky.  
Stroje, roboty a kolaborativní roboti mohou být pro komunikaci s ActiveShuttle také integrováni do AMS. To znamená, že požadavek na přepravu je v případě hrozícího nedostatku materiálu předán do systému AMS. To dále propojuje montáž o logistiku. V budoucnu mohou být montážní linky navrhovány ještě více interdisciplinárně – pro optimalizovaný hodnotový tok s autonomními systémy, kratšími dosahy materiálu a nižšími skladovými zásobami.

Úspěšná integrace do výroby
Kromě optimalizace celého hodnotového toku by použití ActiveShuttle v továrně mělo do budoucna také usnadnit práci zaměstnancům. Základem je akceptace této nové technologie pracovníky. V pilotních závodech byli pracovníci zapojeni např. v rámci vzdělávacích kurzů nebo vytváření konceptů pro úspěšné řízení změn pomocí agilních metod. V dalším kroku spolupracují interdisciplinární týmy z plánování výroby, plánování logistiky, IT odborníků a technických funkcí na optimální dodávce materiálu s autonomními systémy v odpovídajícím hodnotovém toku. Tyto týmy nakonec vytvoří plán pro postupnou integraci ActiveShuttle do stávajících továrních prostředí. Základem těchto pracovních paketů je specializovaná analýza současného konceptu dodávek materiálu včetně informačních toků.
S ActiveShuttle lze intralogistiku velmi rychle a snadno automatizovat. Pro trvalé a bezchybné používání je třeba vzít v úvahu zásady štíhlé výroby. Pouze tímto způsobem lze optimalizovat celý hodnotový řetězec. AMS spravuje celé řízení vozového parku a zakázek. Kolaborativní roboti na montážních linkách mohou také přímo komunikovat s tímto transportním systémem. Rostoucí vytváření sítí a transparentnost v hodnotovém toku umožní společnostem, aby v budoucnu ještě více ekonomicky zefektivnily tok materiálu a zboží.

Stefan Ruhrmann, Bosch Rexroth AG
Foto: Bosch Rexroth AG

Pro bližší informace o systému ActiveShuttle kontaktujte: Ing. Bedřich Dittrich, tel.: 731 621 783, e-mail: bedrich.dittrich@boschrexroth.cz

 
Publikováno: 22. 7. 2019 | Počet zobrazení: 1055 článek mě zaujal 266
Zaujal Vás tento článek?
Ano