asseco Aimtec murr

Maximální flexibilita pro nejrůznější požadavky

Při automatizaci svých zkušebních zařízení sází firma Hager na modulární decentrální kompaktní systém Cube67 společnosti Murrelektronik.

 

Kdo si nechává provádět nebo rekonstruovat elektroinstalaci ve výrobní hale nebo v domě, setká se téměř s jistotou s řešeními firmy Hager, zabývající se automatizací budov a elektroinstalacemi. Ve výrobních závodech firmy umístěných po celém světě, se vyrábí podle nejvyšších standardů kvality, tzn., že všechny komponenty prochází detailními testy funkčnosti. K tomu je zapotřebí prvotřídních zkušebních strojů a zařízení, které si Hager sám vyrábí.
Při hledání optimální instalační koncepce pro automatizaci testovacích zařízení vychází tým firmy Hager ze skutečnosti, že žádný stroj není stejný. U různých produktů musí být kontrolovány velmi odlišné kvalitativní vlastnosti a funkce. Navíc ve všech výrobních závodech firmy, v kterých se testovací zařízení používají, musí zohlednit rozmanité požadavky dané země. Jen málo oblastí instalace může být konstruováno podle opakujících se vzorů. Úkol je ještě o to složitější, že hustota vstupů a výstupů je vždy velmi vysoká a prostoru pro ně velmi málo. Pro instalační koncepci to znamená, že musí být velmi flexibilní, proto bylo rozhodnuto, že se bude používat modulární decentrální systém Cube67 společnosti Murrelektronik.

Rozhodující přednost: flexibilita
První výhodou flexibility je, že se systémem Cube67 může Hager využít nejrůznější IO moduly. Podle potřeby se do instalace začlení komponenta se čtyřmi nebo osmi zásuvnými místy. V některých strojích se používají moduly se zásuvnými místy M12, často však menší moduly se zásuvnými místy M8. Tím se šetří místo a umožňuje shromáždit mnoho vstupů a výstupů na malém prostoru. Moduly se umísťují přímo vedle senzorů a akčních členů – tedy přímo v procesu, např. na pneumaticky poháněných jednotkách nebo na podavačích. Odtud mohou elektrokonstruktéři propojit senzory a akční členy pomocí krátkých kabelů, což snižuje náročnost při provádění instalace a šetří náklady. Druhou výhodou flexibility je multifunkčnost portů. Elektrokonstruktéři se mohou rozhodnout pro každé zásuvné místo, zda jej chtějí využívat jako vstup nebo výstup. Mohou tedy ze standardních modulů vytvořit „na míru šité“ kombinované moduly, se kterými lze propojit jak senzory, tak i akční členy v blízkosti modulu. Díky multifunkčnosti je možné snížit počet variant modulů, i celkový počet potřebných modulů, což přináší výhody co do nákladů, prostoru i instalace. Kromě toho lze ovládat ventily přímo na místě pomocí přípojek ventilových ostrovů Cube67 (vícepólové konektory).

Jeden kabel pro data i napájení
Velkou předností modulů systému Cube67 je, že je lze propojit se sběrnicovým uzlem pouze jediným systémovým kabelem. Kromě toho se vedení propojuje sériově od jednoho modulu k dalšímu. Vytváří se hvězdicová topologie vedení, která poskytuje maximální flexibilitu. Systémový kabel přenáší jak data, tak i energii pro napájení senzorů a akčních členů, není tedy nutné instalovat k modulům dva samostatné kabely. Tímto způsobem lze dosáhnout výrazného zjednodušení instalace, navíc je možné pro elektroinstalaci plánovat méně prostoru. To představuje velkou výhodu zvláště ve vlečných řetězech, kde je často velmi málo místa. Systémové vedení Cube67 společnosti Murrelektronik bude firmě Hager dodáno předmontované, přesně v požadovaných délkách, takže nebude nutné montovat na kabely konektory. To ušetří firmě Hager čas a je i vyloučena řada možných zdrojů chyb.

Vysoká disponibilita díky diagnostice
Pro ekonomičnost strojů firmy Hager je velmi důležitá vysoká disponibilita. Z tohoto důvodu je nezbytné rychle odhalovat a odstraňovat chyby. Elektrokonstruktéři firmy k tomu využili rozsáhlé diagnostické možnosti systému Cube67, které personálu údržby na místě usnadní hledání příčiny problému, její analýzu a odstranění pomocí vhodných opatření. Technici z výrobních závodů Hager jsou k tomu školeni v mateřské firmě v Obernai. A pokud by přece jen došlo k problému, který nelze snadno vyřešit, může se vzdáleným přístupem přes Internet „zapojit“ tým z Obernai.
Technologický přechod od systému ProfiBus k systému ProfiNet bylo ve firmě zvládnuto již před několika lety. Ohledně instalační koncepce mohou hovořit o dobrých zkušenostech. Díky koncepci Cube pro „změnu protokolu beze změny systému“ bylo možné jednoduše vyměnit sběrnicový uzel a připravit tím zařízení pro použití v nadřazeném systému ProfiNet. V rovině pod sběrnicovým uzlem mohla zůstat struktura nezměněná. Náročnost dokumentace a programování, ale také náklady na vnitřní procesy nebo udržování zásob byly díky tomu velmi nízké. Také v současné době těží firma Hager z koncepce společnosti Murrelektronik. Zatímco asi 80 % strojů a zařízení je pro integraci do systémů ProfiNet připraveno, zbylých 20 % je naopak v prostředí sítě Ethernet/IP. Zde platí, co se již podařilo při přechodu ze sběrnice na Ethernet: stačí vyměnit sběrnicový uzel – a dál lze pokračovat podle již známých principů.

David Kostolník

Foto: Murrelektronik

 
Publikováno: 22. 7. 2019 | Počet zobrazení: 1196 článek mě zaujal 234
Zaujal Vás tento článek?
Ano