asseco Aimtec murr

Padělky ložisek odhalí i aplikace Authenticate

Padělky čtyř velkých kuličkových ložisek byly v březnu zadrženy Celním úřadem při vstupu na celní území Unie. Ložiska označená obrazovou ochrannou známkou SKF dovážel do ČR český prodejce dílů, který však není autorizovaným distributorem SKF.

 

Ložiska tohoto konkrétního typu a velikosti se používají např. v generátorech, nebývají běžně skladem dostupná a pro výrobní firmy, které je pro svůj provoz potřebují, je tedy nutné je objednávat s předstihem. Právě pro zajištění pravosti je však nutné nakupovat strojní díly od prodejců autorizovaných společností SKF, které objednávají produkty přímo z výrobních závodů SKF.
Nutno podotknout, že padělky ze zahraničí celníci snadno odhalí, pokud jde o zboží dovezené do ČR přímo z tzv. třetích zemí. V případě, že jsou padělaná ložiska zaslána ze země, která je ve společné celní unii s ČR, bývá jejich odhalení složitější.

Ověřte si pravost ložiska sami
I pro tyto případy je však řešení. Nakupující si mohou pravost ověřit sami. Například významná česká výrobní firma pořídila z důvodu okamžité nedostupnosti určitého ložiska u autorizovaných distributorů daný typ u neautorizovaného prodejce. Jeho pravost si firma nechala ověřit pomocí volně dostupné aplikace SKF Authenticate. Do aplikace vložili potřebné údaje a fotografie ložiska, a experti z SKF ložisko ověřili. Odhalili však, že se nejedná o autentické ložisko SKF a důrazně nedoporučili ložisko dále užívat. Místo originálu s jasně definovanými parametry se s padělkem zákazníkovi do ruky dostává výrobek nepředvídatelné kvality, který může způsobit nejen předčasné selhání stroje, ale i zranění obsluhy. Výše možných škod spojených s použitím padělku se liší v závislosti na aplikaci, ve které je ložisko použito. Ale zákazník je vždy okraden a podveden, a to i v případě, kdyby padělané ložisko vydrželo takovou životnost, jakou zákazník očekává. Zákazník totiž vždy za padělek značkového ložiska zaplatí výrazně vyšší cenu, než kterou by zaplatil za neznačkové ložisko, které si ale bohužel koupil.

Padělky všech značek
Padělky ložisek renomovaných výrobců jsou dnes na trhu stejně obvyklé jako každé jiné zboží, které se stalo předmětem nepoctivých prodejců. Jediné doporučení je pečlivý výběr dodavatele. Pokud výrobní firma vypisuje výběrové řízení, ve kterém zadá pouze dva parametry (značka a cena), aniž by řešila, kde distributor nabízená ložiska nakoupil, podstupuje zvýšené riziko, že nedostane to, za co zaplatí. Nejlepší cestou, jak se vyhnout padělkům zboží, je nakupovat od autorizovaných distributorů.
Společnost SKF a další přední světoví výrobci ložisek dlouhodobě aktivně bojují proti přítomnosti padělků na průmyslových trzích prostřednictvím World Bearing Association. Padělané ložisko je od pravého na pohled k nerozeznání, dokáže ho poznat jen zkušený specialista.

www.skf.cz

 
Publikováno: 22. 7. 2019 | Počet zobrazení: 1954 článek mě zaujal 257
Zaujal Vás tento článek?
Ano