asseco Aimtec murr

Čínské stroje na evropském trhu

Čína. Toto slovo bylo při setkání se zákazníky ještě před několika lety často to poslední, které se při úvodním rozhovoru vyslovilo. Zboží původem z této země mělo automaticky punc nedokonalosti, špatného technického řešení a obav z neexistujícího servisu. Je to ale skutečně pravda?

 

V tomto článku se pokusíme na tuto otázku odpovědět. Osobně jsem poprvé cestoval do jihovýchodní Asie již ve svých devatenácti letech. Čína mne uchvátila svou historií, kulturou a přátelskými lidmi. Posledních dvacet let ji obchodně navštěvuji několikrát ročně a zajišťuji výrobu a dodávky zboží pro celou řadu firem z Evropy. A jakou výrobu? Kvalitní – a to dle evropských norem.
V oblasti dodávek CNC strojů z Číny se pohybuji od roku 2010 a mým hlavním úkolem v naší společnosti 4ISP s.r.o. je právě vhodný výběr obchodních partnerů a subdodavatelů, zajištění kontroly kvality výroby a komunikace s dodavateli v případě záručního servisu. Za těch sedm let jsme do střední Evropy dodali několik set kusů strojů v hodnotě několika set milionů korun. A výsledek – několik set spokojených zákazníků.
Nedovolím si samozřejmě tvrdit, že bychom neměli zákazníka nespokojeného, nebo  že by stroje neměly poruchy, ale procento těchto problémů je dle informací od zákazníků v porovnání s evropskými dodavateli mnohem nižší. Proto následuje opět ta samá otázka. Proč je pověst čínských strojů v Evropě tak špatná?

Kde tkví jádro problému?
Základním problémem jsou reference zákazníků, kteří si stroj objednají přes internet a dovezou si je napřímo bez zajištění lokálního servisu. První konflikty vznikají již při dopravě, kdy se při dojednání obchodu od dodavatele dozvíte, že bude hradit dopravu stroje až do přístavu v Evropě. Výborně, řeknete si, ušetříme jistě nemalou částku. Pravda ale je, že se o úsporu nejedná v žádném případě. Takto dopravovaný stroj končí nejčastěji ve Splitu či jiném přístavu ve Středozemním moři. Přístavní poplatky za vyzvednutí stroje zde pak výrazně převyšují běžnou cenu kompletní přepravy z Číny. Je to však vina či vychytralost dodavatele? V žádném případě. Dodavatelé v Číně jsou často kontaktováni dopravními společnostmi, kteří jim službu dodání do evropského přístavu nabízejí za minimální poplatek kolem 100 amerických dolarů. Často se ohání vládní dotací či podobným programem, ale ve skutečnosti pouze sázejí zmíněné navýšení přístavního poplatku.
Předpokládejme tedy, že vše dobře dopadlo a stroj je v pořádku ve vaší firmě. Následuje zpravidla další překvapení – nekompatibilita zásuvek, varianta stroje na jiné napětí, necertifikované tlakové hadice a u těch nejlevnějších dodavatelů, kteří nejčastěji prodávají přes internet, i nebezpečné elektrické zapojení. Manuály jsou dodané čínsky nebo přeložené do angličtiny na nepoužitelné úrovni a stroj se tak často nepodaří ani zprovoznit, o zajištění náhradních dílů nemluvě.

Pravda je však jiná
To byl obrázek našeho „neschopného čínského dodavatele“. Podobnou pověst, jako mají čínské stroje v Evropě, totiž mají i stroje menších evropských firem v Číně. Proč? Neexistující servisní a prodejní zázemí.
Technologie v Číně, kvalita výroby, vzhled a design finálních produktů je ve špičkových továrnách v Číně na úrovni, kterou lze v Evropě dosahovat velmi obtížně. V případě velkých strojů zákazníkům často nabízíme možnost podívat se přímo do výroby v Číně. Je pak velmi zajímavé sledovat změnu pohledu na tuto zemi v průběhu návštěvy. A jaký z toho plyne výsledek? Více než 90 % zákazníků, které se nám povede přesvědčit k návštěvě výroby, případně showroomu v Eurazio center v Modleticích u Prahy, stroj objedná.

Co je tedy třeba zajistit, aby stroj z Číny dlouho a dobře fungoval?
Základem je ověřený dodavatel s evropským zastoupením. Jako příklad uvedu našeho dodavatele vláknových laserů – společnost Foshan Beyond Laser Technology s obchodní značkou HSG.
S touto firmou spolupracujeme již 6 let. Během tohoto období se počtem vyrobených vláknových řezacích laserů stala firma HSG světovou jedničkou v oboru. Jen v roce 2016 dodala HSG přes 1700 ks vláknových řezacích laserů. Na českém a slovenském trhu je společnost HSG zastupována obchodně i servisně společností 4ISP, která v roce 2016 dodala na český trh 16 vláknových laserů. Na servis tohoto typu strojů máme k dispozici šest techniků, kteří se pravidelně účastní zaškolení na nové typy strojů přímo u výrobce. Několik zaměstnanců společnosti je trvale i v Číně a kontroluje každý jednotlivý stroj, který je do Evropy expedován. Je třeba také říci, že po vyjasnění technologických rozdílů mezi čínským a českým prostředím již prakticky k nepřevzetí stroje nedochází. Důležitým parametrem je také více než 3000 náhradních dílů, které máme neustále k dispozici v našem skladě. A výsledek? Spokojení zákazníci s čínským strojem. Pokud máte zájem se s těmito zákazníky přímo spojit, neváhejte nás kontaktovat.

Petr Tůma, jednatel společnosti 4ISP, email: tuma@4isp.cz

Eurazio center
Prodejní showroom Eurazio center je několikanásobně větší než jakýkoliv jiný v celé Evropě a stal se centrálním showroomem s čínskými lasery pro celou Evropu. K dispozici je více než padesát typů CNC průmyslových laserů, frézek a dalších obráběcích strojů. Zákazníci mají možnost vyzkoušet si vlastní materiály na strojích tak, aby výběr vhodného stroje pro jejich potřeby byl co nejpřesnější.

 
Publikováno: 22. 7. 2019 | Počet zobrazení: 1211 článek mě zaujal 270
Zaujal Vás tento článek?
Ano