asseco Aimtec murr

Trvá dva dny a může prodloužit životnost až o 5 let

V rámci komplexních služeb nabízí společnosti STILL rovněž servis trakčních baterií zahrnující mj. jejich formátování. Slouží k tomu nové vozidlo vybavené formátovacím zařízením a nezbytnými komponenty.

 

Každá trakční baterie po připojení k nabíjecímu zařízení prochází nabíjecím cyklem. Po určité době je baterie tzv. vycyklovaná a zasulfátovaná, takže potřebuje regeneraci. K tomu slouží formátovací zařízení rozpouštějící sulfát z desek baterie zpět do elektrolytu. Díky tomuto procesu desulfatace získává baterie opět potřebnou kapacitu.
„Desulfataci, kterou zatím provádíme jen v regionu Západ, je možné provést i po 5letém provozu baterie. Záleží na tom, jak náročným provozem baterie prošla a jak kvalitně byla udržovaná,“ tvrdí Tomáš Benda, servisní technik společnosti STILL ČR, která vyvinula vozidlo vybavené formátovacími přístroji značky Fronius. Tyto přístroje slouží k provádění desulfatace baterií přímo v provozu zákazníka.
Pokud má zákazník o tuto službu zájem, kontaktuje dispečink firmy STILL a prostřednictvím dispečera si domluví termín formátování. Musí ale počítat s tím, že formátování jedné trakční baterie trvá dva dny, takže během této doby bude mít příslušnou baterii odstavenou z provozu. Poté ještě dochází k měření hustoty a napětí a ke kontrole článků a konektorů baterie, a také kabeláže.
„Po příjezdu na místo nastavíme formátovací přístroje podle kapacity každé baterie a zahájíme formátování. Po dvou dnech změříme parametry baterie. Pokud neodpovídají požadavkům, je u baterie nutné provést servis,“ vysvětluje Tomáš Benda a podotýká, že zákazníci formátování velice oceňují, protože jim prodlužuje životnost baterií o tři až pět let.

 
Publikováno: 24. 7. 2019 | Počet zobrazení: 1271 článek mě zaujal 288
Zaujal Vás tento článek?
Ano