asseco Aimtec murr

Testování „marsokoptéry“ jde do finále

Autonomní vrtulník NASA – Mars Helicopter – by se v roce 2021 mohl stát historicky prvním strojem, který se pokusí prokázat letovou funkčnost zařízení těžších než vzduch na jiné planetě.

 
Letový model už absolvoval zkoušky v simulovaném prostředí Marsu a testování kompatibility se systémem Mars Helicopter Delivery System, který bude držet tohoto robota těžkého 1,8 kg na spodku roveru během startu (plánovaného v červenci 2020), meziplanetární cesty i při přistání (předpokládaném v únoru 2021). Testovala se např. odolnost vůči vibracím při startu i za letu, ve vakuové komoře pak chování v extrémních teplotách (až –129 °C) panujících v kosmu.
Vrtulník nenese žádné vědecké přístroje, pouze kameru pro pořizování barevných snímků s vysokým rozlišením. Jde o technologický demonstrátor, který má potvrdit, že je reálný motorový let v řídké atmosféře Marsu, a že může být řízen ze Země na velké meziplanetární vzdálenosti. Pokud to prokáže, budou další mise už plnit helikoptéry 2. generace, schopné prozkoumat obtížně dosažitelná místa.
 
Publikováno: 24. 7. 2019 | Počet zobrazení: 1561 článek mě zaujal 324
Zaujal Vás tento článek?
Ano