asseco Aimtec murr

Nejistý osud nebeského obra

V dubnu uskutečnil svůj první zkušební let nad Mohavskou pouští obří letoun Stratolaunch, označovaný také jako největší letadlo na světě.

 

Rekordní má jen rozpětí křídel 117 m, protože při délce trupu 73 m jej překonává ruský Antonov 225 Mrija s 85 m. Oba stroje mají společnou příslušnost ke kosmickému programu. Antonov byl zkonstruován pro transport sovětského raketoplánu Buran. Stratolaunch měl sloužit k vypouštění kosmických lodí, jež dopraví do 10km výšky, kde se loď oddělí a po zážehu vlastních motorů se vydá na oběžnou dráhu.
Při 2,5 hod. zkušebním letu dosáhl výšky 5,2 km a rychlosti téměř 305 km/h. Šestimotorový stroj, vyvinutý firmou Stratolaunch Systems, osazený motory z Boeingu 747, má unést až 250 t, a mezi jeho dvěma trupy by měla být podvěšena raketa.
Projekt k úspornějším startům raket zahájili v roce 2011 vesmírný průkopník Burt Rutan a spoluzakladatel Microsoftu Paul Allen, ten ale loni zemřel a firma Stratolaunch nyní končí činnost. Unikátní stroj je nabízen k prodeji a jeho osud je nejistý. První let tak možná byl zároveň i posledním...

 
Publikováno: 24. 7. 2019 | Počet zobrazení: 1589 článek mě zaujal 330
Zaujal Vás tento článek?
Ano