asseco Aimtec murr

Ostravská technika boduje v projektech superpočítačů

IT4Innovations národní superpočítačové centrum VŠB-TUO uspělo v celoevropské soutěži o hostitelství tzv. EuroHPC petascale superpočítačového systému, který bude vybudován v EU.

 

Z předložených návrhů získal český projekt „IT4Innovations centrum pro evropskou vědu a průmysl“ od hodnotící komise 95 ze 100 možných bodů, díky čemuž se umístil na 1. místě. O pozici hostujících subjektů EuroHPC petascale superpočítačových systémů se ucházelo rovněž Lucembursko, Portugalsko, Slovinsko a Bulharsko. S ohledem na jejich kvalitu bude zřejmě podpořeno všech pět předložených návrhů.
Místopředseda Evropské komise (EK) pro jednotný digitální trh Andrus Ansip uvedl: „Tato nová střediska umožní vědcům a výzkumným pracovníkům přístup ke špičkovým superpočítačům světové úrovně. Díky nim bude možné zpracovávat údaje přímo v EU, nikoli v superpočítačových střediscích mimo její území. Pro Evropu to znamená zásadní krok k dosažení nové úrovně výpočetní kapacity a pomůže to výrazněji pokročit v rozvoji technologií zaměřených na budoucnost, jako je internet věcí, umělá inteligence, robotika a analýza dat.“
Pořizovaný EuroHPC petascale superpočítačový systém se díky svým parametrům zařadí mezi nevýkonnější evropské superpočítače – aktuálně by zaujal 21. místo na světě a 6. v Evropě. Systém je navržen tak, aby pokryl uživatelské požadavky při řešení komplexních vědeckých i průmyslových problémů zahrnujících klasické numerické simulace i rozsáhlé datové analýzy nebo využití AI.
Investiční náklady na pořízení systému dosáhnou celkové výše 15 mil. eur, z čehož 35 % (5,25 mil. eur) bude uhrazeno EK. Zbývající náklady budou financovány s využitím Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání (OP VVV).
IT4Innovations národní superpočítačové centrum souběžně uspělo i v soutěži o EuroHPC pre-exascale superpočítačový systém, a to jako člen tzv. „LUMI“ (Large Unified Modern Infrastructure) konsorcia tvořeného koordinujícím Finskem a Belgií, ČR, Dánskem, Estonskem, Nizozemím, Norskem, Polskem, Švédskem a Švýcarskem. Systém bude koncem roku 2020 nainstalován ve Finském Kajaani a stane se jedním z nejvýkonnějších v Evropě i ve světě.
Pořízení EuroHPC petascale superpočítačového systému na IT4Innovations a zapojení IT4Innovations do LUMI konsorcia umožní české a mezinárodní vědecké i průmyslové komunitě využívat pro jejich aktivity výzkumu, vývoje a inovací jedny z vůbec nejvýkonnějších výpočetních kapacit.

Petra Halíková

 
Publikováno: 25. 8. 2019 | Počet zobrazení: 1362 článek mě zaujal 274
Zaujal Vás tento článek?
Ano