asseco Aimtec murr

EMO Preview – ukázky pod pokličkou

Ještě před zahájením prestižního veletrhu EMO v Hannoveru připravili organizátoři tradiční ukázky novinek vybraných vystavovatelů, které budou prezentovat v září ve svých expozicích.

 

Na EMO Hannover 2019 Preview se sešlo přes osm desítek novinářů z celého světa, aby na hannoverském výstavišti, kde se veletrh bude 16.–21. září konat, viděli v předstihu zajímavé produktové novinky asi 40 vybraných firem, které se účastní této největší světové přehlídky nástrojů a zařízení pro kovoobrábění. Celkově jich je na EMO 2019 přihlášeno už přes 2100 ze 47 zemí.

Propojená budoucnost
Jak zdůraznil Wilfried Schäfer, výkonný ředitel Svazu německých výrobců obráběcích strojů VDW, který je jedním z pořadatelských institucí veletrhu EMO Hannover, klíčem pro větší produktivitu, vyšší kvalitu a lepší flexibilitu jsou tzv. chytré technologie, digitalizace a inteligentní prosíťování továren, přičemž rozhodující pro inteligentní továrny budoucnosti je odpovídající propojení lidí, továren a výrobních a obchodních procesů v rámci celého hodnotového řetězce. Podle odhadů výzkumného institutu IDC (International Data Corporation) může být už během příštího roku propojeno na 30 mld. soukromých i průmyslových koncových bodů. Významnou roli v tom bude hrát zejména internet věcí (IoT) ve výrobě, na nějž bude i letošní ročník veletrhu zaměřen. K jeho hlavním tématům bude patřit proto i nový standard rozhraní umati – „Společný jazyk strojů pro Průmysl 4.0“, který bude poprvé prezentován na veletrhu, včetně příkladů aplikací a možností jeho využití.
Představí se samozřejmě i další nejnovější trendy a technologie. Svou sekci budou mít např. aditivní výroba a 3D tisk, jejich výrobní cyklus a role v hodnotovém řetězci. Novým technologiím bude věnováno speciální fórum „Nové technologie – příležitosti pro budoucnost“ zaměřené na vývoj ve výrobě, včetně např. 5G sítí a strojového učení.
Na téma „Průmysl 4.0: Překážky a příležitosti v reálné výrobě“, uvedl Anselm Blocher z Německého výzkumného centra pro umělou inteligenci (DFKI), že právě digitalizace a umělá inteligence budou patřit k nejvýznamnějším faktorům, které ovlivní charakter moderní průmyslové výroby.
Mezi vybranými vystavovateli renomovaných značek jako DMG MORI, Heller, EMAG, Siemens, Schaeffler, Soraluce, Chiron, Doosan, Trumpf aj. měli na Preview důstojné zastoupení i čeští výrobci: konkrétně TOSHULIN a Dormer Pramet. TOS přijel prezentovat dva nové stroje a software Toscada (viz bloček), Dormer Pramet řezné nástroje pro různé aplikace obrábění se zaměřením na všeobecné strojírenství, těžké obrábění a železnice, včetně velké frézy o průměru 600 mm a nástrojů na podporu obrábění ložiskových desek, spínačů a dvojkolí.
Výzkum ve službě automatizované výroby
Součástí prezentační akce EMO Preview byla i návštěva jednoho z výzkumných středisek na Leibnizově univerzitě v Hannoveru, kde se mohli účastníci seznámit s některými zajímavými projekty, na nichž tamní výzkumníci z Institutu pro strojírenskou výrobu IFW (Institut für Fertigungstechnik und Werkzeugmaschinen) pracují. Jak uvedl její ředitel Berend Denkena, jsou zaměřeny na automatizovanou budoucnost průmyslové výroby a patří mezi ně např. využití umělé inteligence pro monitorování procesů, digitalizace a automatizace procesu oprav turbínových lopatek leteckých motorů, vývoj tzv. „cítících strojů" (Feeling Machines) s plně integrovanou senzorikou měřící různé provozní údaje a parametry, digitální dvojčata pro autonomní výrobu nebo proces inteligentního broušení či využití rozšířené reality pro kontrolu kvality.
Významným trendem, na který se odborníci z IFW zaměřují, jsou autonomní nástroje. Autonomní systémy jsou již známy např. z oblasti dopravy nebo podnikových systémů, a nyní se je výzkumníci snaží převést i do průmyslové výroby, kde mohou sehrát významnou roli např. v optimalizaci provozu, snížení potřeby lidského personálu pro obsluhu strojů apod. Autonomní výroba je sice stále ještě jen vize, ale řada jejích prvků (např. mobilní dopravní platformy a roboty) už je k dispozici a uplatňuje se v automatizovaných či poloautomatických provozech. Cílem je komplexní systém umožňující bez zásahu člověka (nebo s pouze minimálním zapojením) vybrat správný typ výroby, operaci či proces a zvolit pro ně potřebné prostředky – stroje a nástroje, kdy by stroje komunikovaly mezi sebou, mobilní zásobovací jednotky vybraly optimální trasy a logistické sekvence, a jak zdůrazňují výzkumníci, tento proces vyžaduje i autonomní inteligentní nástroje.
V tomto ohledu stojí za pozornost zejména projekt „cítících strojů“, které naměřené parametry v reálném čase přenášejí do digitálního dvojčete, a na jejich základě jsou v případě potřeby upravovány provozní hodnoty reálných strojů ve výrobě. Čidla ve strojích měří např. sílu, tlak a další hodnoty, které jsou v dané toleranci porovnávány s vzorovými parametry pro příslušnou operaci, a podle aktuálních dat jsou automaticky přizpůsobovány výrobní parametry práce nástroje – např. zvýšení či snížení otáček vřetena v závislosti na tlaku, kterým nástroj působí na obráběný díl, rychlost nástroje se při obrábění automaticky přizpůsobuje aktuálním řezným podmínkám apod. Výzkum na IFW je zaměřen na vývoj prvního takovéhoto automatického obráběcího nástroje. Hannoverští vědci už vyvinuli systémy jako automatické nastavení trasy nástroje či samooptimalizující se plánovací proces, které by takovéto řešení měly v budoucnu umožnit.

Co uvidíme v expozici TOSHULIN
S čím se chystá na letošní EMO Hannover společnost TOSHULIN nám na Preview prozradila obchodní ředitelka Pavlína Křepelková.
„Letos přivezeme na EMO dva stroje – jeden z produkce TOSHULIN, multifunkční CNC centrum Powerturn 2000 C1, a druhý z TOS Kuřim v podobě obráběcího centra s posuvným portálem FRF 250/2. V případě prvního jde o stroj postavený na bázi karuselu s 2 metrovou upínací deskou a výškou obrobku 2,6 m. Druhý stroj je zástupce nejprodávanějších strojů z Kuřimi pro obrábění složitých velkorozměrových obrobků.  Především ale budeme prezentovat novou aplikaci Toscada, která byla vyvinuta právě pro splnění požadavků Průmyslu 4.0. Aplikace umožňuje dálkově se připojit ke stroji a zjistit velké množství dat – přesná specifikace závisí na požadavcích uživatele – např. jaký program aktuálně na stroji běží, stav jednotlivých komponent, otáčky motoru, jaký nástroj je používán, jaká operace právě na stroji probíhá… Pokud je na stroji umístěna kamera, je možné vidět v reálném čase probíhající obrábění. Na první pohled jde sice o nenápadnou aplikaci, ale nabízí velké přínosy.“

 
Publikováno: 25. 8. 2019 | Počet zobrazení: 1860 článek mě zaujal 300
Zaujal Vás tento článek?
Ano