asseco Aimtec murr

Modlink MSDD: malé zařízení s velkým přínosem

Stroje a zařízení vyžadují přístup k řídicímu systému např. při uvádění do provozu, u servisních zásahů nebo při odstávce výroby. Tuto problematickou záležitost elegantně řeší novinka firmy Murrelektronik – rozhraní předního panelu s označením MSDD Modlink.

 

Přístup k řídicímu systému je realizován připojením notebooku nebo diagnostického přístroje. K tomu je nutné, aby rozvaděč otevřel školený odborník. Někdy je řídicí systém instalován společně s komponentami, které jsou pod napětím, což znamená z bezpečnostních důvodů i pro jednoduchou úpravu softwaru odpojit celé zařízení od napětí. Na americkém trhu se navíc rozvaděč od napětí odpojí vždycky, protože dveře jsou mechanicky propojeny s hlavním vypínačem. S rozhraním Modlink MSDD na čelním panelu je možné notebook nebo diagnostický přístroj připojit tak, že k těmto komplikacím nedojde. Pokud je zapotřebí provést diagnostiku nebo servisní zásah, umožňuje integrované rozhraní v čelní stěně rozvaděče snadný přístup k řídicí jednotce, přičemž rozvaděč může zůstat zavřený a provoz v něm obsažených komponent probíhá v předepsané třídě krytí. Bezpečnostní předpisy pro provoz elektrických zařízení jsou tedy důsledně dodrženy.

Přes 100 000 možných kombinací
Modlink MSDD je modulární systém založený na standardizovaných jednotných rámech (jednoduché a dvojité) z kovu nebo plastu, které se integrují do pláště rozvaděče. Do nich se vkládají různé součásti – je možné osadit více než 170 různých vložek se zásuvkami specifickými pro různé státy a s různými datovými zdířkami (např. D-SUB, RJ45 nebo USB). Výsledkem je až 100 000 možných kombinací, přičemž instalační rozměry jsou vždy stejné. To je důležité pro firmy zaměřené na export, které tak mohou pružně reagovat na specifické národní podmínky, aniž by musely upravovat kryt – stačí jen nainstalovat vložky odpovídající pro danou zemi, v níž bude zařízení provozováno. V systému Modlink MSDD může být integrován běžný 2pólový jistič, takže vedle umístěná zásuvka je díky tomu zajištěna v souladu s normami. Dojde-li k chybě, lze jistič znovu zapnout, aniž by bylo nutné otevřít dveře rozvaděče. Pro datovou komunikaci lze osadit podle konkrétních požadavků přípojku USB-A nebo RJ45 a vznikne kompletní programovací rozhraní včetně zajištěného elektrického napájení volitelného specificky pro danou zemi.

Zajištěná bezpečnost i mezinárodní uplatnění
Díky vysokému stupni krytí IP65 lze rozhraní použít i v náročných prostředích. Stínicí plechový kryt pro elektromagnetickou ochranu zachycuje případná rušení a snižuje negativní elektromagnetický vliv na kvalitu dat (což je rozhodujícím faktorem pro bezpečnou komunikaci). Celoplošně odstíní vložky datových konektorů, takže jsou splněny i požadavky na EMC.
Pro mezinárodní použití jsou důležitá příslušná schválení. V průmyslové oblasti musí být zásuvky zajištěny až do 20 A proudovými chrániči (RCDs), vyžadují to normy VDE 0100-410 (Budování nízkonapěťových zařízení), EN 60204-1 (Bezpečnost strojních zařízení – elektrická zařízení strojů) a pro Severní Ameriku platná NFPA79 (Electrical Standard for Industrial Machinery).

 Rozvaděče na americkém trhu jsou specifikovány podle UL Type Rating. Pokud se do dveří rozvaděče vyřízne otvor, pak je tato specifikace ztracena. Tomu je ale možné se vyhnout, pokud montážní rám rozhraní disponuje touto specifikací – což je právě případ montážních rámů Modlink MSDD, které jsou certifikovány podle UL Type Rating 1, 4, 4x, 12 a 13, a vyhovují tak zmíněným normám. Rozhraní na čelním panelu jsou schválena podle certifikace UL, takže je bez problémů mohou používat jak výrobci v USA a Kanadě, tak i firmy, které do těchto zemí vyvážejí.

Řešení osvědčené v praxi
Jak vypadá použití rozhraní pro čelní panel v praxi, vysvětluje Michael Keppler, vedoucí standardizace elektrických komponent ve výzkumu a vývoji bavorské společnosti Krones: „Instalací Modlink MSDD do rozvaděčů a krytů strojů vytváříme přístup k řídicímu systému, kdy zásuvka slouží servisnímu personálu při uvádění do provozu a provádění údržby pro napájení notebooku.“
Za zvláště praktické a důležité považuje, že se již nemusí otvírat dveře rozvaděče, a doplňuje: „Ve výrobních provozech zákazníků jsou často velmi náročné okolní podmínky, např. vysoká vlhkost vzduchu, proto jsou rozvaděče provozovány s klimatizací. Při otevření rozvaděče se může dostat dovnitř prach nebo vlhký vzduch, čímž se komponenty můžou orosit a dojde ke kondenzaci. To může vést k poškození nebo selhání komponent uvnitř rozvaděče. Díky použití řešení Modlink MSDD se tomu vyhneme.“
Podobně oceňuje výhody nového systému Yan Hao Ming z firmy Shenyang Machine Tool: „Když uvádíme nějaké zařízení do provozu, musíme pravidelně přistupovat k řídicímu systému. Kvůli tomu musely být dosud otevřené dveře rozvaděče, což bylo nebezpečné, protože se v něm nacházejí komponenty pod napětím. Proto bylo nutné zřizovat nákladné ochranné ploty, abychom chránili zaměstnance a také zabránili neoprávněnému přístupu. Po instalaci Modlink MSDD mohou dveře rozvaděče zůstat trvale zavřené, takže můžeme upustit od ochranných plotů a ušetříme spoustu pracovní doby.“
Výrobce poukazuje ještě na jeden zajímavý aspekt. Vzhledem k tomu, že servisní rozhraní se nachází na dobře viditelném místě v rozvaděči, lze na ně vhodně umístit označení zařízení, čárové kódy nebo jiná výstražná upozornění. Není tedy již nutné instalovat dodatečné štítky s označením. Navíc prodejci a firmy z oboru výroby rozvaděčů mohou plochu využít pro reklamu a na rozhraní umístit své firemní logo. Murrelektronik dokonce tuto službu nabízí zdarma v podobě laserového potisku rozhraní Modlink MSDD bez ohledu na počet kusů. Firmě stačí poslat logo a požadovaný text e-mailem.

www.murrelektronik.cz

 
Publikováno: 25. 8. 2019 | Počet zobrazení: 1206 článek mě zaujal 244
Zaujal Vás tento článek?
Ano