asseco Aimtec murr

Automatizační rendez-vous v Pardubicích

V roce 2017 proběhl na půdě Univerzity Pardubice první ročník Technologických dnů pořádaných firmou Stäubli. Letos už ve větším rozsahu následovalo jeho další úspěšné pokračování. 

 

Místem konání už však nebyla univerzita, ale tamní kongresové centrum Ideon, které organizátoři zvolili z kapacitních důvodů. Čtyřdenní akce totiž letos přivítala více než 800 účastníků. Ve dvou přednáškových sálech a několika přilehlých místnostech, kde byly umístěny expozice dvou desítek partnerských firem, se mohli účastníci seznámit jak s trendy v automatizaci, tak s řadou konkrétních řešení a systémů nabízených firmou Stäubli a jejími partnery z oblasti průmyslové automatizace. Figurovaly mezi nimi značky jako Schunk, Beckhoff, Murrelektrotechnik, Rittal, Pilz, Endress+Hauser, Lascam, Murtfeldt, Sanezoo a řada dalších, které představily většinou naživo své produkty pro nejrůznější průmyslové aplikace. Každý den tak mohli návštěvníci zhlédnout na dvě desítky robotických aplikací a vyslechnout 18 přednášek.
Společnost Stäubli představila zejména novinky ve svém robotickém portfoliu, mj. kolaborativní roboty řady TX2, rychlé SCARA roboty, mobilní platformu HelMo a také voděodolného robota určeného pro drsná prostředí, např. v potravinářském průmyslu, jemuž byla na Technology Days 2019 věnována speciální přednášková sekce.
Bekhoff, jehož specialisté se v přednáškové sekci zabývali řešením moderních automatizačních pracovišť s využitím sběrnice EtherCAT, prezentoval mechatronický transportní systém XTS, kombinující principy rotačního a lineárního motoru na dráze s mechanicky vedenými jezdci, z nichž každý byl ovládán jako samostatná osa.
Inovativním řešením firmy Schunk byl inteligentní systém řízení pro uchopovače založený na různém stupni magnetizace. Systém je např. schopný zjistit, že došlo k uvolnění objektu a upozornit na to, nebo přizpůsobit vlastnosti uchopovače (sílu úchopu). U elektromagnetického permanentního chapadla je 24V technologie tohoto typu novinkou.
Společnost Sanezoo, specialista na automatizační systémy, předvedla aplikace pro navigaci robotů. Aplikace využívá vysoké rozlišení a umožňuje pracovat i s podmínkami, kde mají běžná řešení problémy, jako jsou např. komplikované struktury (technické tkaniny, zakřivené či vysoce reflexní povrchy apod.). Firma navíc prezentovala i vlastní osvětlovací systémy.
Rakouská společnost Asyril předvedla systém Asycube, který dokáže třídit díly od velikosti 0,1 do 150 mm pomocí vibračního podavače. Slovenská firma Photoneo se pochlubila unikátním systémem strojového vidění s vysokým rozlišením PhoXi 3D Scanner, a flexibilním snadno integrovatelným softwarem Bin Picking Studio kompatibilním s širokým spektrem robotů.
K zajímavým řešením patřil i manipulátor hadovité konstrukce Robin od firmy REX Controls pro robotickou inspekci potrubních systémů elektráren, který je schopný operovat i ve stísněných prostorech. Kromě dalších speciálních řešení a systémů představila firma společně se Západočeskou technickou univerzitou v Plzni výzkumné centrum Across NTIS.
Společnost Murrelektronik využila akci k představení svého řešení Zero cabinet – systému instalace bez rozvaděče, a dalších novinek určených pro oblast průmyslové automatizace, např. inovativního systému sledování proudu Mico Pro s patentovanou vypínací charakteristikou pro aplikace na 12 a 24 VDC, jehož modulární konstrukce umožňuje přizpůsobení přesně konkrétní aplikaci.
Chrudimská firma T M T, jejíž specialisté na Technology Days přednášeli o integraci robotů do dopravníkových systémů, předvedla ve své expozici robotizované stanoviště s dopravníky a model paletizační linky zhotovený 3D tiskárnou, a ve své prezentaci i úspěšně realizované projekty v oblasti automatizace, k nimž patří např. robotizovaná linka pro balení a paletizaci v choceňské mlékárně.
Robotická aplikace s laserem se představila na stánku firmy Lascam, kde bylo možné vidět, jak lze využít roboty v plastikářském průmyslu. S pomocí systému strojového vidění je robot spolupracující se speciálně upraveným CO2 laserem ABMark schopen umístit plastový díl pod laser s požadovanou přesností, a ten může být následně podroben dalším výrobním operacím jako je značení, dělení, vrtání či svařování nebo jiné zpracování.
Laserové opracování plastových komponentů bylo i tématem přednášky odborníků z firmy Lascam a využitím kombinace laserových technologií v robotizaci se na Technology Days věnovala i plzeňská společnost Matex v přednášce Perspektivní použití robotů pro laserové aplikace, která ve své expozici rovněž předvedla inovativní laserové aplikace s roboty. Konkrétně řezání pomocí laseru na robotickém ramenu s využitím systému AutoCut 3D.

Hello, HelMo!

Svou českou premiéru si na Technology Days odbyl i mobilní robot HelMo, představený společností Stäubli na letošním ročníku Hannover Messe. Firma jej předvedla v ČR vůbec poprvé, a to hned naživo v akci. Robot byl vyvinut pro přímou spolupráci s lidmi a nasazení ve výrobních provozech různých průmyslových odvětví. Jeho základními prvky jsou mobilní platforma s robustní pohonnou jednotkou, rotační modul s flexibilní multispojkou CombiTac, na níž je připojeno robotické rameno TX2 osazené systémem pro automatickou výměnu nástrojů. Ty, které nejsou aktuálně používány, jsou ukládány do dokovací stanice.
Trojice integrovaných laserových skenerů mobilního systému nepřetržitě monitoruje okolí a zajišťuje přesnou navigaci a ve spojení s bezpečnostními funkcemi i bezpečný provoz pro člověka. Jak uvedl marketingový manažer české pobočky Stäubli Michal Scholze, většina robotů tohoto typu je velmi nízkých, HelMo na rozdíl od nich svou výškou vyrovnává obvyklou výšku pracoviště lidského personálu.
V Německu, kde firma robota již nabízí, je o něj velký zájem, i když cena kolem 250 tis. eur není ve srovnání s běžnými kooperativními roboty typu UR úplně lidová. Jeho trumfem je mj. i dokonalá provázanost a koordinace jednotlivých komponent, díky společnému původu od jednoho výrobce, zatímco v obvyklých případech těchto zařízení jde většinou o kombinaci řešení několika různých dodavatelů.

 
Publikováno: 25. 8. 2019 | Počet zobrazení: 1423 článek mě zaujal 267
Zaujal Vás tento článek?
Ano