asseco Aimtec murr

Nástroje pro vysoce přesné obrábění

V prvních měsících letošního roku rozšířila japonská společnost Tungaloy své produktové portfolio o řadu novinek pro zvláštní požadavky leteckého a automobilového průmyslu.   

 

SwissBore pro přesné vyvrtávání
Jednou z nástrojových novinek, která byla vyvíjena pro specifické požadavky výrobců a dodavatelů vysoce přesných výrobků pro oblast leteckého i automobilového průmyslu a pro výrobu forem a zápustek, jsou nástroje pod označením Tungaloy SwissBore. Jde o nástroje pro nový a efektivní způsob výroby komponent pro výše uvedené oblasti zájmu u dílů se zajištěním vysoce přesných rozměrů s velmi malými tolerancemi. Velkou předností tohoto produktu je jeho velmi snadné seřízení a nastavení na CNC obráběcích centrech či multifunkčních strojích.
Tento vyvrtávací systém je vybaven vysoce přesnými vyvrtávacími hlavičkami a snadno použitelnou jednotkou s digitálním displejem pro přímé měření průměru s přesností 0,001 mm. SwissBore je modulární systém nástrojů schopný integrovat celou řadu nástrojových sestav. Systém je možné například osadit vyvrtávacími hlavami pokrývajícími rozsah od průměru 9,75 do průměru 22,05 mm, dále pak je možné upnout standardní válcové nástroje pro různé aplikace, prodloužené nebo redukované stopky pro aplikace hlubokého vyvrtávání. Tyto možnosti tak dělají z nástrojů SwissBore víceúčelový systém pro vysoce přesné vyvrtávací aplikace.   

Rival monolitních fréz – TungForceRec
Mezi další skupinu novinek se řadí nástroje TungForceRec, které není potřeba díky velkému zájmu a pozitivnímu ohlasu zákazníků, jež tyto nástroje již používají, dlouze představovat. Jde o velmi pozitivní rohové frézy malých průměrů se speciální broušenou geometrií destiček, které poskytují díky unikátnímu tvaru lůžka do „V" maximální tuhost upnutí při rohovém frézování, frézování drážek a při dalších aplikacích. Konstrukce těchto nástrojů je příkladným výsledkem práce japonského vývojového týmu s důrazem na maximální hospodárnost a produktivitu, ale také vysokou kvalitu obrobeného povrchu a stabilitu obrábění.
Tyto nástroje ve stopkovém i modulárním provedení jsou dostupné v rozsahu průměrů od 8 do 32 mm a v nástrčném provedení v průměru 40 mm. Jsou vhodné zejména pro obrábění menších dílů. Až dosud je bylo možné osadit destičkami s rohovými poloměry R 0,2 – R 0,8 mm. Při obrábění dílů s požadavkem na menší rohové poloměry jsou často zákazníci odkázáni na použití monolitních karbidových fréz. To bylo impulzem pro vývoj a uvedení nových břitových destiček TungForceRec, které jsou nyní dostupné také s poloměrem R 0 mm pro všechny obráběné materiály včetně neželezných.  

Nejmenší frézy TungForce-Feed
Představením produktu TungForce-Feed v podobě nejmenších fréz s VBD nabízí Tungaloy další možnost k velmi často používaným frézám s vysokou produktivitou pro frézování vysokým posuvem v malých rozměrech.   
Nástroje TungForceFeed jsou k dispozici od průměrů 8 do 16 mm a umožňují frézovat při vysokých posuvech až při hloubce řezu 0,5 mm. Tyto nové frézy vynikají mimořádně vysokou produktivitou a ekonomikou při tvarovém frézování forem a zápustek v porovnání s běžnými monolitními frézami.
Břitové destičky těchto nejmenších fréz byly konstruovány s ohledem na vznik co nejmenších řezných sil a efektivní odvod třísek z místa řezu. To je zajištěno optimálně navrženým úhlem čela a řezné hrany. Tato geometrie, kombinovaná s mnohozubými tělesy, umožňuje použití fréz TungForce-Feed v širším aplikačním rozsahu než je běžné u standardních nástrojů a zároveň zajišťuje vysokou účinnost obrábění. Tuhost destiček dále zvyšuje schopnost odolat vysokému zatížení při obrábění, jejich lomu a případnému poškození tělesa nástroje. Větší velikost upínacího šroubku destičky, v porovnání se stejně velkými nástroji, tak výrazně přispívá k velmi bezpečnému upnutí destiček.   
Tuto novinku je možné osadit břitovými destičkami se dvěma typy karbidu dle obráběného materiálu. AH3225 je nejnovějším povlakovaným karbidem pro obrábění oceli a nerezi, a karbid AH8015 je určen zejména pro litinu, žáruvzdorné a těžko obrobitelné materiály. Tělesa TungForce-Feed jsou vyráběna jak ve stopkovém, tak i modulárním provedení. Stopková tělesa jsou dále nabízena v krátké i dlouhé variantě dle potřeby vyložení nástroje. Frézy lze díky novým destičkám využít také pro rohové frézování s poloměrem R 2 mm.

Nové čtyřbřité hlavice pro vysoký posuv
Díky velkému zájmu o sortiment nástrojů TungMeister zařadil Tungaloy nově do sortimentu variantu vysokoposuvových hlavic se čtyřmi břity. Jednou z hlavních výhod tohoto produktu je rychlá a jednoduchá výměna nabízených hlavic při zachování nejvyšší přesnosti.
Technologie vysokoposuvového frézování je v současnosti běžná pro mnoho výrobních podniků, jež hledají způsob produktivního úběru materiálu. Neustále se zvyšující nároky na výkony při frézování byly podnětem pro rozšíření nabídky hlavic TungMeister pro vysokoposuvové frézování. Nové čtyřbřité hlavice tak umožňují použití vyšších řezných parametrů a prodloužení životnosti nástroje díky zapojení více břitů do řezu. Optimální geometrie břitů byla navržena s důrazem na klidný řez a nízký řezný odpor. Tuhé jádro hlavice dále výrazně ovlivňuje celkovou životnost nástroje a stabilitu procesu.  

Michal Karkoš, www.tungaloy.cz

 

 
Publikováno: 25. 8. 2019 | Počet zobrazení: 1376 článek mě zaujal 275
Zaujal Vás tento článek?
Ano