asseco Aimtec murr

Ceratizit se mění, kvalita zůstává

Společnost Ceratizit využila letošní Open Days nejen k představení produktových novinek, ale i změn ve firmě samotné v souvislosti s rebrandingem značek, které tvoří portfolio tohoto výrobce obráběcích nástrojů.

 

Přes pět desítek novinářů z Evropy a jeden americký měli možnost během třídenního turné, kdy kromě centrály firmy navštívili i výrobní závody v německých městech a rakouském Reutte, seznámit se s aktuálním děním ve firmě i novými technologiemi a produkty, které uvádí na trh.
Skupina spojila své značky – Ceratizit, Komet, WNT a Klenk –  pod společným názvem Team Cutting Tools a dřívější kompetenční značky Cutting Solutions se stávají produktovými značkami, které již nesouvisejí přímo s výrobními závody. V praxi to znamená, že přiřazení dané značky k určitému produktu bude záviset pouze na kategorii výrobku a nebude již fungovat jako označení výrobního místa, kde vznikl. Značka Ceratizit, která dala název i celé skupině, tak bude např. zahrnovat tradičně vysoce kvalitní soustružnické nástroje s výměnnými destičkami, které jsou výsledkem dlouholetého vývoje a výroby nástrojů ze slinutého karbidu. Mezi stěžejní výrobky patří kromě nástrojů s vyměnitelnými destičkami i multifunkční nástroje EcoCut, nástroje pro upichování a zapichování, drážkovací a frézovací nástroje s výměnnými destičkami.
Každá značka, která bude v novém designu skupiny zastoupena jednou barvou, nyní pokrývá jasně definovaný sortiment výrobků. Tím je docílena i větší přehlednost katalogu, protože skupiny produktů budou barevně značené právě barvou dané značky. Červená je určena pro Ceratizit, modrá pro WNT, šedá pro Komet a černá pro produkty Klenk. Ceratizit Group se tak profiluje jako poskytovatel komplexních řešení ve strojírenském segmentu oslovující všechna průmyslová odvětví, s jedním z nejrozsáhlejších sortimentů na trhu (může nyní nabídnout všechny produkty, které patřily kvartetu značek) dostupným z jednoho místa s vysoce efektivní distribucí. Tu bude zajišťovat nové moderní vysoce automatizované logistické a distribuční středisko v Kemptenu.

Domov přesných nástrojů
První zastávkou byla továrna Komet ve Stuttgartu–Vaihingenu, kde jsou vyráběny i speciální nástroje pomocí aditivní technologie. Značka Komet reprezentuje efektivní nástroje pro obrábění otvorů a mechatronické nástroje určené pro vysoce přesné vrtání, vystružování, zahlubování a vyvrtávání.
V této stuttgartské továrně byla prezentována i „elektronická průvodka“ k zefektivnění výrobních procesů, kterou tamní závod zavedl loni. Zařízení obsahuje displej (90 x 42 mm) označovaný jako elektronický štítek, který zobrazuje veškeré důležité informace. Každá elektronická etiketa má svou vlastní MAC adresu. Pomocí čtečky čárových kódů je štítku přiřazeno objednací číslo na pracovní kartě, a následně je umístěn na přední straně přepravní bedny. Štítek komunikuje prostřednictvím bezdrátové sítě se systémem plánování výroby s aktualizacemi v 5minutových intervalech. Případná zpoždění jsou zobrazena červeně s různou úrovní naléhavosti a personál na první pohled může u jednotlivých pracovních stanovišť určit, které zakázky jsou zvlášť důležité a jaký je další pracovní krok. Výrobní lhůty jsou tak transparentnější a zaměstnanci mohou pracovat efektivněji, např. kombinací objednávek, které mají podobné požadavky.
Dalším z navštívených kompetenčních center byl Klenk s výrobním závodem v německém Balzheimu. V nové struktuře figuruje jako obchodní značka pro vysoce specializované vrtací nástroje z tvrdokovu speciálně vyvinuté pro letecký a kosmický průmysl. Nástroje jsou určeny pro obrábění lehkých materiálů, a podnik se zabývá i vývojem inovativních řešení trochoidního frézování. Ke specialitám nástrojů z Balzheimu patří unikátní lamač třísek integrovaný do geometrie břitu. Ten umožňuje redukovat délku třísky na 1xD, což zajišťuje optimální odstraňování třísek i při obrábění problematických materiálů.
Následující zastávkou byla návštěva WNT v německém Kemptenu. S touto produktovou značkou jsou spojeny především rotační nástroje ze slinutého karbidu a HSS, jako jsou vrtáky a tvarovače z tvrdokovu a tvrdokovové frézy, kruhové a závitové frézy a nástroje pro řezání závitů, miniaturní soustružnické nástroje, nástroje pro vysokorychlostní obrábění oceli, ale i držáky nástrojů a inovativní upínací systémy obrobků. Tato jednotka ale zodpovídá i za prodej, marketing a logistiku týmu Cutting Tools. Nástroje jsou připraveny k odeslání zákazníkovi do 3 minut od okamžiku objednání a zakázky objednané  do 19:00 hod tak mohou být již druhý den předány uživateli.

High-tech z Alp
Na Ceratizitu Reutte v tyrolském Breitenwangu byla (ve světové premiéře!) představena technologická novinka: živé demo vysoce dynamického soustružení HDT (High Dynamic Turning) s nástroji FreeTurn na příkladě výroby hliníkového náboje a ocelového hřídele pro závodní kola. Firma uvádí, že náboj může být pomocí nástroje FreeTurn vyroben za 95 vteřin ve srovnání se 130 sekundami při použití konvenčního soustružení. Tyto nástroje pracují na 5 osách (3 lineárních a 2 rotačních) a s technologií HDT představují nový milník pro procesy soustružení. Jsou mnohem efektivnější, rychlejší a přesnější než konvenční soustružení. Představená novinka umožňuje provádět operace jako je hrubování, dokončování, soustružení obrysů, a podélné soustružení jedním nástrojem.

Komponentová řešení a speciální nástroje
Skupina Ceratizit již dosáhla velké úspěchy použitím metody aditivní výroby, která umožňuje zcela nový design nástrojů a nabízí úplně nová řešení pro výrobu čelních fréz PCD a PCD vyvrtávacích nástrojů. Ve srovnání s konvenčně vyráběnými frézovacími nástroji PCD, které jsou vybaveny buď pájenými řeznými hranami PCD, nebo nastavitelnými kazetami, nabízejí aditivně vyráběné frézy Komet PCD téměř dvojnásobnou produktivitu díky tomu, že nový proces umožňuje dosáhnout podstatně většího počtu řezných hran, než bylo dříve možné u nástroje se stejným průměrem. Kromě toho může být chladicí otvor volně konstruován tak, aby optimálně vedl proud chladicí kapaliny do místa řezu. Je také možné dosáhnout větší osový úhel, který pomáhá zvyšovat funkčnost – řez je měkčí, tišší a obrobky jsou bez otřepů.
Aditivně vyráběné čelní frézovací nástroje jsou nyní k dispozici v různých verzích. Kromě verze HPC s maximálním počtem řezných hran jsou k dispozici i verze Performance a ECO (s běžným nebo sníženým počtem břitů), aby bylo možné optimálně reagovat na požadavky stroje i obráběného dílu.
Aditivní výroba otevírá i nové přístupy k řešení speciálních nástrojů. Značka Komet např. vyvinula vrtací nástroj, který nezanechává při výrobě průchozích otvorů v dutinách a komorách třísky. Nástroj má speciální vložky pro regulaci třísek, které se montují do drážek, jež nelze běžně vyrábět, pouze pomocí aditivní technologie.

 
Publikováno: 25. 8. 2019 | Počet zobrazení: 1274 článek mě zaujal 270
Zaujal Vás tento článek?
Ano