asseco Aimtec murr

S vývojem speciálních nástrojů pomáhají i vědci

Při vývoji nových nástrojů využívá společnost Walter partnerství s výzkumnými ústavy. Výsledkem je fréza BLAXX M3255 pro obrábění slitin titanu a hliníku.

 

Titanové slitiny jako TiAl6V4 nebo Ti5553 se používají všude, kde je požadována vysoká tuhost a odolnost. Obrobky z těchto materiálů kladou kvůli své tvrdosti a nízké tepelné vodivosti extrémní nároky na obráběcí nástroje. Hrubování titanových prvků je proto časově náročným úkolem.

Produktivnější obrábění titanu
Modifikovaná fréza s označením BLAXX M3255 dokáže obrábět titanové komponenty podstatně rychleji než běžné frézy. Koncepce vychází z osvědčené frézy BLAXX, která byla vyvinuta pro hrubování titanových prvků. Odborníci firmy Walter ve spolupráci s Technickou univerzitou v Hamburku frézu BLAXX přepracovali, takže nyní umožňuje zkrátit dobu obrábění o ca 22 %.
Projekt byl zaměřen na chlazení, odstraňování třísek, analýzu řezných materiálů, makro- a mikrogeometrii vyměnitelných destiček, usazení destičky a řezná data. Inovativní nová geometrie frézovacího tělesa a vyměnitelných břitových destiček zajišťuje, že do materiálu zapadne maximální počet zubů, což umožňuje vysokou účinnost řezání spolu s optimální spolehlivostí procesu, ať už frézováním rohů, obrysů nebo kapes nebo úplným drážkováním 1/2 x D. Geometrie měkkých řezů břitových destiček vytváří pozitivní řezné chování rozšířené o krátké doby obrábění při maximální rychlosti úběru kovu. Řízení tepla je při práci se slitinami titanu vždy obtížné vzhledem k jejich nízké tepelné vodivosti. Optimalizovaný přívod chladicí kapaliny na každou řeznou hranu tento problém zmírňuje. Systém odvodu třísek zaručuje jejich bezpečné odstranění i při vysokých řezných rychlostech.
Tangenciální a axiální ozubení na frézovacím těle M3255 zajišťuje bezpečné upnutí vyměnitelných řezných destiček. Tento koncept zaručuje vynikající stabilitu i při nízkém průměru. Každá břitová destička má buď dva, nebo čtyři břity, čímž je zajištěna maximální účinnost řezání.

Vylepšené frézování hliníku
Rozvoj technologií frézovacích nástrojů Walter pro obrábění hliníku umožňuje dosahovat úspor nákladů a zlepšit produktivitu obráběcího procesu.
Nedávno uvedená nová čelní fréza M2127 PCD umožňuje snížit náklady využitím univerzálního systému destiček pro různé nástroje a různé aplikace na obrábění hliníku. Řezný nástroj navržený pro vysokorychlostní aplikace je k dispozici v průměru až 250 mm a výrobce jej charakterizuje jako ideální pro hrubování i povrchovou úpravu hliníku, i pro frézování povrchů a pro dokončování bimetalických součástí.
Standardní vyměnitelné břitové destičky umožňují zvládnout různé aplikace s jedním nástrojem. Všechny destičky jsou opatřeny sedlovými drážkami a upevněny klínovými svěrkami zajištěnými proti odstředivým silám a pro dosažení vynikající stability i při extrémně vysokých rychlostech. Nastavením axiálního břitu je umožněno nastavení házení na jeden nebo dva mikrony. Díky kompaktní konstrukci a speciálnímu odchýlení třísek s přívodem chladicí kapaliny přímo k řezné hraně odstraňují vyměnitelné třískové deflektory účinně třísky od obrobku, což zajišťuje vysokou kvalitu komponent a spolehlivost procesu.

 
Publikováno: 26. 8. 2019 | Počet zobrazení: 1090 článek mě zaujal 250
Zaujal Vás tento článek?
Ano