asseco Aimtec murr

Keramika pro obrábění superslitin

V leteckém a kosmickém průmyslu jsou využívány materiály s vysokou odolností proti tepelnému namáhání, což však komplikuje jejich opracování. Pro tyto aplikace vyvinul Kennametal speciální nástroje z řezné keramiky.

 

Nástroje z řezné keramiky SiAlON nabízejí vysokou odolnost proti opotřebení při vysokých řezných rychlostech spolu s delší životností v širokém rozsahu řezných podmínek. Podle výrobce dosahují až 5násobně lepší parametry při frézování a soustružení žáruvzdorných slitin.

Technologie SiAlON
Kennametal SiAlON je nejhouževnatější keramika pro obrábění v leteckém průmyslu. Zesílená sorta s označením Beyond přináší univerzální použití v širokém rozsahu posuvů a hloubkách řezu. Díky CVD povlaku Alumina (20 µm) je docíleno vyšší odolnosti proti opotřebení při nepřerušovaných řezech ve srovnání s keramikou typu whiskers. Speciální povrchovou úpravou po povlakování se podařilo snížit riziko vylamování řezné hrany, zlepšit houževnatost sorty a oddálit tvorbu nárůstku.  
Tím, že nástroje Kennametal pro letecký průmysl dosahují vynikající odolnost proti lomu, eliminují omezení keramiky u nástrojů pro náročné obrábění. Pro keramiku SiAlON již není vrubové opotřebení omezující – při velkém vrubovém opotřebení, zejména při hrubování, se používají houževnatější keramické sorty.
Řezná keramika SiAlON má vyšší odolnost proti teplotním rázům v porovnání s běžnou keramikou a díky její extrémní houževnatosti je umožněno využít více možností nastavení a různých druhů obrobků. Technologie SiAlON může být použita i pro frézovací sorty s přerušovanými řezy a zajišťuje nejdelší životnost v oboru.

Nástroje na žáruvzdorné materiály
Keramické břitové destičky KYS jsou první volbou pro vysokorychlostní soustružení žáruvzdorných slitin. Vícevrstvý povlak zaručuje vyšší odolnost proti opotřebení v porovnání s nepovlakovanými sortami.
Nástroje s povlakem SiAlON pro soustružení těžko obrobitelných materiálů reprezentují produkty s označením KYS25 a KYS30. Díky kombinaci vysoké odolnosti proti otěru, lomu a teplotním šokům jsou vhodné jak pro všeobecné obrábění tak dokončování superslitin.
KYS25 pro soustružení doplňuje sortu KYS30 při obrábění žáruvzdorných nebo niklových slitin a slitin s vysokou tvrdostí (podle Brinella). V tomto případě použil výrobce technologii Beyond SiAlON s novým vícevrstvým CVD povlakem Alumina–TiCN, který zvyšuje odolnost proti opotřebení a umožňuje použití při vyšších řezných rychlostech. Řezná keramika je díky vysoké odolnosti proti teplotním a mechanickým šokům ideální také pro frézovací operace a hrubování niklových a kobaltových slitin. Fréza KYS30 je určena pro frézování ocelí a žáruvzdorných slitin. Stopkové frézy zastupuje fréza KYS40, pro kterou výrobce použil technologii Beyond. Kromě výjimečně vysokého úběru materiálu zaručuje až 5krát delší životnost nástroje (nejlepší ve své třídě) a řezné rychlosti až do 1000 m/min. Nevyžaduje speciální upínání, může být použita s běžným upnutím stopky.

Petr Sedlický

 
Publikováno: 26. 8. 2019 | Počet zobrazení: 1401 článek mě zaujal 300
Zaujal Vás tento článek?
Ano