asseco Aimtec murr

Plně recyklovatelné boty

Německý výrobce sportovní obuvi Adidas vyrobil běžecké boty, na které je použitý pouze recyklovatelný materiál. Jde o cíl vytvářet při výrobě minimum plastového odpadu.

 

Obuv s názvem Futurecraft Loop byla navržena s použitím pouze termoplastického polyuretanu (TPU), materiálu, který tvoří celou botu, včetně jazyka, tkaničky, horní podešve a mezipodešve s technologií Boost polstrování. Je z něj vyrobena dokonce i tuhá torzní část na spodku. Firma v rámci svého závazku chce používat od roku 2024 pouze recyklované plasty, a nová bota je počátkem tohoto úsilí.

Jedna bota „na věčné časy“
Výrobce tím, že vytvoří model, kde mohou být suroviny z jedné boty použity k výrobě jiného materiálu, hodlá převzít odpovědnost za celý životní cyklus výrobku. Proto bylo nutné při sestavení Futurecraft Loop nepoužít žádné lepidlo, což pak usnadňuje rozložení materiálu boty při recyklaci. Tento materiál pak lze využít pro zcela nové boty nebo třeba výrobu lahví, tašek a dalších produktů. Při konstrukci boty výrobce místo lepidel využívá teplo ke spojení různých částí.
Části nové obuvi byly vyrobeny v Číně, ale boty samotné se sestavovaly v robotické Adidas Speedfactory v Atlantě. Firma uvádí, že vývoj výrobního procesu, který umožňuje sestavení boty bez použití lepidla, ale zároveň bez kompromisů na výkonu, zabralo desetiletí výzkumu. Po testování na 400km trase nová obuv obstála bez problémů.
První „prototypová“ verze Future Loop bude omezena na 200 párů, které obdrží vybrané skupiny běžců pro poskytnutí zpětné vazby před širším vydáním druhé generace Futurecraft Loop určené pro veřejnost. Ta by se na trhu měla objevit v roce 2021.

Ve znamení udržitelnosti
Není to poprvé, co Adidas navrhl recyklovatelné boty. To, v čem Futurecraft Loop posouvá koncept kupředu, je použití jediného materiálu pro vytvoření celé boty. Vše jsou varianty stejného základního plastu – termoplastického polyuretanu (TPU). Technologie TPU vyvinutá firmami BASF a Adidas, může být transformována do různých tvarů a textur pouze změnou způsobu zpracování, převážně prostřednictvím působení tepla.

 
Publikováno: 26. 8. 2019 | Počet zobrazení: 1155 článek mě zaujal 267
Zaujal Vás tento článek?
Ano