asseco Aimtec murr

Výkonné plasty pro e-mobilitu

Německá firma Evonik představila na květnové výstavě baterií ve Stuttgartu vysoce výkonná plastová řešení vhodná pro elektromobilitu.

 

Požadavky jako chlazení, nízké tření, odolná elektrická izolace, rychlé nabíjení a bezpečný přenos dat hrají rozhodující roli v elektricky poháněných a autonomních vozidlech. Proto firma Evonik přichází s vysoce výkonnými technickými plasty na bázi PA 12, PEEK a PI.
Firma vyvinula výkonný vícevrstvý potrubní systém MLT 8000 pro vedení v systémech tepelného managementu, který je úspěšně využíván v sériově vyráběných vozidlech. Vysoký výkon, snadná tvarovatelnost a nízká hmotnost jsou důležité vlastnosti pro realizaci nových koncepcí vozidel s vysokým elektrickým rozsahem.
Elektrifikace automobilů otevírá nové oblasti použití těchto technických plastů i v motorech a převodovkách. Se speciálními formovatelnými materiály Vestakeep PEEK, PI P84 NT a Vestamid PA 12 je možné vyrábět odolné a přesné komponenty pro přenos nebo přijímání síly, jako jsou ložiska nebo ozubená kola. Kromě toho, že eliminují hluk a vibrace, jejich použití snižuje tření, což zajišťuje hladkou jízdu a umožňuje efektivní dlouhodobé používání.
Klíčem k úspěchu e-mobility jsou krátké dobíjecí časy. Nové standardy umožňují nabíjení až do 350 kW, což snižuje dobu nabíjení, ale také vyžaduje další odolné materiály pro tato zařízení. Proto jsou pro kabelové nebo sběrnicové izolace bateriového modulu nebo elektromotoru či zásuvné komponenty vysokonapěťového nabíjecího nebo palubního systému určeny ohnivzdorný PA 12 Vestamid a vysoce nárazuvzdorný PEEK Vestakeep.
Podobně vysoké nároky klade asistované a budoucí autonomní řízení na transfer velkého množství dat, které je zapotřebí při komunikaci se systémy. K jejich rychlému a spolehlivému přenosu slouží plastové kabely z optických vláken, zajišťující bezpečnou a účinnou ochranu.

 
Publikováno: 26. 8. 2019 | Počet zobrazení: 1183 článek mě zaujal 261
Zaujal Vás tento článek?
Ano