asseco Aimtec murr

Firmy zvednou investice do technologií

Digitalizace a robotizace se pro stále více firem stává ekonomickou nutností. Tlak na růst produktivity i efektivity práce sílí a bez digitálních technologií, robotů či umělé inteligence, mu už v řadě oborů nelze čelit.

 

Firmy si to uvědomují a jsou připraveny investice do digitalizace letos navýšit. Růst výdajů v této oblasti očekává celých 83 % podniků oslovených v rámci Studie 2019: The Year of Digital Decisions, zpracované analytiky z The Economist Intelligence Unit (EIU) pro společnost DXC Technology.

Dnes jen pár oddělení
Studie ukazuje, že zatímco v polovině firem z 621 dotázaných se nyní digitalizace týká maximálně tří oddělení, téměř 60 % dotázaných očekává, že během následujících tří let se do procesu digitální transformace zapojí všechny části jejich byznysu. Téměř polovina oslovených počítá s tím, že se jejich investice v této oblasti zvýší o více než 11 %. Podniky navíc budou muset projít změnou své struktury a přizpůsobit trendu digitalizace i firemní kulturu – uvědomuje si to 72 % respondentů.
Naopak jednu z hlavních překážek v rychlejším postupu digitalizace představuje pro firmy nedostatek investičních prostředků. Podstatná část podniků se také obává bezpečnostních rizik. Studie jednoznačně potvrzuje, že si firmy uvědomují nutnost investic do digitální transformace, bez níž nejsou schopny obstát na trhu se zostřující se konkurencí.

Digitalizace pomůže s nedostatkem lidí
Důležitým faktorem je i situace na trhu práce, kdy extrémně nízká nezaměstnanost rychle tlačí mzdy vzhůru, což prodražuje lidskou práci a nahrává rychlejší digitalizaci a automatizaci. Počet volných pracovních míst v ČR dosáhl v únoru rekordních 333 tisíc. Ve stejnou dobu Úřady práce registrovaly jen 241 tisíc uchazečů o práci. Tato situace nahrává zaměstnancům, kterým dává šanci na vyšší mzdu, pro zaměstnavatele je to naopak problém, který zvyšuje jejich náklady a snižuje konkurenceschopnost.
Jedním z přínosů digitální transformace by mohlo být proto i řešení tohoto problému. Kromě zkrácení návratnosti investic do technologií nahrazujících lidskou práci a zvýšení efektivity daných činností, očekávají tři čtvrtiny firem od digitalizace, robotizace a automatizace i větší agilitu, a také že digitalizace přinese zvýšení hodnoty jejich firem pro akcionáře. Komplikací by ale mohl být nedostatek technicky zdatných pracovníků, kterého se obává zhruba třetina dotázaných.

Petr Sedlický

 
Publikováno: 26. 8. 2019 | Počet zobrazení: 1406 článek mě zaujal 305
Zaujal Vás tento článek?
Ano