asseco Aimtec murr

Discovery Xprize už má vítěze

Naši planetu pokrývá masa oceánů skrývající „poklady" na svém dně. To se snažila změnit soutěž Discovery Xprize, zaměřená na přesné a autonomní mapování mořského dna.

 
Cílem soutěže sponzorované firmou Shell je vytvořit systém, který by dokázal zmapovat stovky km2 mořského dna v rozlišení s minimálně 5metrovou přesností za méně než jeden den. A aby se vešel do přepravního kontejneru.
Zvítězil tým GEBCO složený z hydrografických veteránů, který vytvořil nejen úspěšné bezobslužné plavidlo Sea-Kit, ale i na cloudu založené řešení umožňující rychle vytvářet mapy. Kromě peněz získaných za postup do finále obdrželi i 4 mil. dolarů. Druhé místo (a milion dolarů) získal tým Kuroshio, který zvládl velké rozlišení, ale nedokázal zmapovat plných 250 km2 kvůli počasí. Bonusová cena za ponornou trať vykazující chemický signál vůči svému zdroji nemá přesné vítěze, ale výsledky soutěžících přesvědčily rozhodčí o rozdělení milionu dolarů mezi týmy Tampa Deep Sea Xplorers a Ocean Quest, tvořené převážně středoškoláky. A 200 tis. dolarů za inovaci získal britský tým Tao. Zatímco většina týmů zvolila plavidlo, které proplouvalo nad mořským dnem, jejich originální zařízení kleslo ke dnu jako olovnice, a před výstupem a přesunem do nového bodu změřilo hloubku.
 
Publikováno: 26. 8. 2019 | Počet zobrazení: 1335 článek mě zaujal 303
Zaujal Vás tento článek?
Ano