asseco Aimtec murr

CALFLO – špičkové teplonosné oleje pro mnoho odvětví

Správný management v oblasti teplonosných olejů ve výrobě bývá často velmi podceňován. Přitom právě volba vhodného oleje přenášejícího tepelnou energii včetně důsledného sledování jeho možné degradace, může přinést výrazné provozní ekonomické úspory.

 

Komplexní řešení v této oblasti nabízí společnost Petro-Canada, a to nejen s řadou olejů CALFLO.
S využitím teplonosných olejů se dnes setkáváme poměrně často, od potravinářského přes strojírenský či stavební až po chemický průmysl. Jde většinou o provozy, kde teplonosný olej musí plnit roli předehřívacího média, např. lisovací formy nebo jiného druhu tekutiny. Proto nalezneme tyto speciální oleje třeba při zpracování plastů, lisování dřevotřískových desek, výrobě bramborových chipsů, sušení mléka nebo pokládce asfaltového povrchu vozovek speciálním finišerem.

Od základu čistý olej

V běžné praxi, kdy se olej využívá třeba k nahřátí lisovací formy, je jeho maximální účinnost v teplotním rozpětí 250–320 °C. Většinou jde o minerální olej doplněný o speciální aditiva. Rozhodujícím ekonomickým faktorem je však jeho životnost, která může být od každého výrobce oleje odlišná, přičemž jistým ukazatelem jeho účinnosti je velikost rozdílu teplot při výstupu a vstupu oleje do topného kotle. Společnost Petro-Canada, která má více jak 25leté zkušenosti s těmito oleji, nabízí na trhu řadu teplonosných olejů CALFLO. Praxe ukazuje, že životnost tohoto oleje může být až 50 000 hodin, což je mnohdy 10krát déle v porovnáni s konkurencí. Ptáte se, jak je to možné? Petro-Canada totiž využívá při výrobě křišťálově čirý HT základový olej s čistotou 99,9 %, což dává oleji CALFLO mimořádné vlastnosti.

Kvalita v praxi
Nedávno bylo uskutečněno porovnání olejů řady CALFLO s konkurenčním výrobkem, a to v mlékárenském průmyslu. A zatímco vlastnosti oleje Petro-Canada umožnily jeho používání po dobu více jak 30 000 provozních hodin, konkurence skončila na 2500 hodinách. Rozdíl však nebyl pouze v tomto parametru. Vedle téměř čirého kvalitního oleje CALFLO se konkurenční olej vyznačoval značnou degradací v podobě úsad karbonu, tedy téměř černým zbarvením a zápachem, který vzniká těkavostí hořlavých par. „Takto degradovaný olej poté způsobuje znečištění celého systému ohřevu, snížený přenos tepla, zvýšený bod vzplanutí a také vznik netěsností v celém topném systému. Ve výsledku se jedná o značné ekonomické ztráty,“ potvrzuje výsledky z praxe Jiří Kocourek ze společnosti I.O.B., která značku Petro-Canada v ČR zastupuje.

Řešení existuje            
Protože se Petro-Canada řídí zásadou „čistý olej do čistého systému“, nabízí při přechodu z jiného oleje na CALFLO speciální výplachový olej CLEANING FLUID FOR HEAT TRANSFER SYSTEM, který za provozu systém vyčistí před novou náplní. Nejpoužívanějším výrobkem vlajkové lodi Petro-Canada v teplonosných olejích je CALFLO AF s universálním použitím do teploty 316 °C. Olej CALFLO LT má sice maximální teplotu stanovenu „pouze“ na 260 °C, ale snese naopak provozní teploty v prostředí až –40 °C. Naopak pro vysoko teplotní systémy s hodnotou do 343 °C nabízí řadu olejů CALFLO HTF. Všechny typy teplonosných olejů CALFLO však spojuje dlouhodobá efektivní oxidační resistence poskytující vysokou efektivitu přenosu tepla, excelentní termální stabilitu a nízkou toxicitu. Za tím vším hledejme jedno jediné – výraznou úsporu servisně-technologických nákladů ve výrobě.

www.petro-canada.cz

 
Publikováno: 26. 9. 2019 | Počet zobrazení: 1037 článek mě zaujal 265
Zaujal Vás tento článek?
Ano