asseco Aimtec murr

Udělá z budovy ekologickou elektrárnu

V Číně a Austrálii začaly vyrůstat první stavby s unikátními průhlednými FV panely, které umožní vyrábět ze slunečního záření elektřinu.

 

Tato technologie FV panelů se instaluje v oknech nebo v atriích jako tzv. integrované fotovoltaické instalace (BIPV), další možnost využití se nabízí v zemědělských sklenících.
Čínská společnost Hanergy uvedla letos do provozu obří BIPV instalaci o výkonu 460 kW. Jde o solární stěnu instalovanou do fasády mrakodrapu v čínském městě Nanchang, která je největším systémem svého druhu na světě. Na „solární mrakodrap“ byla použita nová generace průhledných FV panelů HanWall Oerlikon formátu 1200 x 1130 mm o nominálním výkonu 100 W, které nahradily tradiční stavební materiály. Jejich celková plocha činí 2824 m2 a ročně by měly vyrábět přes 210 MWh solární elektřiny pro napájení HVAC (systémů pro topení, větrání a klimatizaci).
Vývojem BIPV technologií a výrobou těchto solárních panelů se zabývá i australská firma ClearVue PV, která na vývoji stejnojmenných zcela průhledných fotovoltaických skel spolupracuje s výzkumným centrem z Univerzity Edith Cowan. Speciální vícevrstvá technologie skleněných solárních panelů umožňuje propouštět dovnitř přes 70 % viditelné části spektra slunečního svitu, zatímco více než 90 % UV a IR záření odráží speciální filtr z anorganických částic do rohu skla, kde jsou umístěny CIGS články vyrábějící elektřinu. Podle výrobce dokážou tyto panely generovat asi 30 W elektřiny na 1 m2 plochy. Unikátní struktura panelů nabízí i lepší izolační parametry než tradiční sklo, a může snížit náklady na HVAC budovy až o 40 %.
Firma jimi letos osadila obchodní středisko Warwick Grove Centre v Perthu, a očekává, že 26 v něm instalovaných panelů ročně vyrobí ca 1000 kWh elektřiny pro uskladnění do bateriového akumulátoru.

BIPV
Building Integrated Photovoltaic je technologie, která integruje produkty na výrobu energie z tenkých vrstev do budov. Tyto tenkovrstvé solární systémy se stávají funkční součástí budov, v jejichž rámci zajišťují výrobu energie, její úsporu i snižování spotřeby. Navíc můžou zvýšit estetickou hodnotu budovy.

 
Publikováno: 27. 9. 2019 | Počet zobrazení: 1100 článek mě zaujal 271
Zaujal Vás tento článek?
Ano