asseco Aimtec murr

HyperMILL ve verzi 2019.2

Nová verze komplexní softwarové CAD/CAM sady hyperMILL 2019.2 z dílny OpenMind nabízí řadu funkcí pro obrábění, soustružení a velmi jemné konečné úpravy.

 

Nejnovější verze hyperMILL CAD/CAM, 2019.2 má řadu nových funkcí včetně vysoce přesného 3D dokončování, 5osého tangenciálního obrábění, výkonného soustružení a nových technologií CAD-for-CAM. Stále více funkcí, které dříve vyžadovaly další kroky CAD obrábění, je integrováno přímo do CAM strategií pro urychlení programování. Program sleduje životnost nástroje, umožňuje fulltextové vyhledávání v databázi maker a také u velkých součástí vypočítat množství obrobků apod.

Lepší povrchy
Poslední verze hyperMILL již obsahovala vysoce přesnou úpravu profilu a novinka 2019.2 nyní nabízí srovnatelnou funkci pro 3D tvarování na úrovni Z. Při použití funkce „3D shape Z-level“ u cyklu konečných úprav lze zvolit režim „vysoká jemnost“ pro naprosto hladké povrchy s tolerancí v rozsahu mikronů. Tím se dá ušetřit čas při dokončovacích procesech, zvláště u výroby forem. Pro lepší dokončení povrchu jde použít i funkci Smooth overlap neboli „hladké překrytí“, která má stejný účinek na dokončování 3D profilu a zajišťuje optimální kvalitu povrchu mezi jednotlivými oblastmi obrábění. Přechodové oblasti pro strmé a mělké obrábění se jemně překrývají, včetně mírně zvednuté frézy, což vede k dokonalému dokončení s nepostřehnutelným přechodem.
Funkce hyperCAD-S „celková montáž“ (Global fitting) je v hyperMILL 2019.2 přímo integrována do strategie CAM při 5osém tangenciálním obrábění a umožňuje připojit k jedné ploše více jiných a spojit je tak do jedné s definovanou orientací ISO. S automatickým rozšířením plochy se ohraničující povrchy během programování automaticky rozšiřují, aby se zlepšily hrany obrobených povrchů, přičemž tyto úpravy se provádějí v rámci strategie CAM, aniž by došlo k přepnutí do prostředí CAD.
Propojení funkcí díry znamená, že změny modelu provedené u funkcí CAD jsou automaticky přeneseny do hyperMILL. Protože změny návrhu v CAD jsou asociativně propojeny s CAM, lze rychle provádět aktualizace.

Vysoce výkonné soustružení
Poslední verze obráběcího programu hyperMILL MAXX nabídla soustružení pomocí trochoidálních drah nástroje. Verze 2019.2 zaručuje ještě vyšší spolehlivost procesu: sledování životnosti nástroje umožňuje omezit použití nástroje na základě ujeté dráhy, počtu drah nebo časového limitu. Po dosažení definované hodnoty se automaticky vygeneruje makro pro zasunutí a úloha skončí.
Byly vylepšeny i některé další funkce a technologie maker. Jednou z funkcí, která je obecně užitečná pro každodenní práci, je např. definice maker pro opakující se geometrie. Do databáze maker bylo přidáno fulltextové vyhledávání, takže uživatelé mohou definovat skupiny strojů a materiálů jako výchozí.

Analytické schopnosti
Důležitým aspektem automatizace CNC programování je analýza existujícího návrhu z hlediska možných obráběcích strategií. Pro uživatele, kteří pracují s velkými díly je k dispozici další zajímavá funkce: V hyperCAD-S lze vypočítat hmotu obrobku a těžiště s definicí materiálu. Funkce „Undercut“ umožňuje detekovat podříznuté oblasti na součástech, nová analytická funkce „Local curvature“ navíc umožňuje detekovat poloměry zakřivení na obrobcích. Minimální poloměr zakřivení, který často hraje největší roli, je tak vydán okamžitě a uživatel tak může např. určit nejlepší možné úhly vedení nebo poloměry nástroje pro obrábění zakřivených ploch.

Petr Kostolník

 
Publikováno: 27. 9. 2019 | Počet zobrazení: 1017 článek mě zaujal 244
Zaujal Vás tento článek?
Ano