asseco Aimtec murr

Praktický Peugeot Rifter (pokračování z minulého čísla)

Osobní dodávka ve dvou délkách se dokáže přizpůsobit uživateli. Standardní Rifter je 440 cm dlouhý, delší Long 475 cm. Každý je k dispozici v 5místné nebo 7místné variantě.

 

V červencovém čísle jsme představili tento dodávkový model, který cílí k outdoorovému stylu. Dnes se zaměříme na jeho variabilitu.
Rifter je vhodný pro běžné cesty i cestování na dlouhé vzdálenosti. Primárně ale k zábavě a sportu. Jeho outdoorový design jej k tomu přímo vybízí. Je postaven na nové podvozkové platformě, díky čemuž nabízí technologicky vyspělý interiér s promyšlenou variabilitou uspořádání sedadel a zavazadlového prostoru.
Předností tohoto multifunkčního, přitom robustního vozu, se zvýšenou světlou výškou, je jeho inteligentní variabilita. Podle zvolené výbavy může mít ve druhé řadě sklopná sedadla dělená (2 + 1) nebo tři samostatná. Výhodou je, že na každé samostatné sedadlo lze upevnit dětskou sedačku. Sklopení sedadel se neprovádí postupně ve dvou krocích, jak je to obvyklé, ale jednoduchým tahem se opěradlo překlopí na sedák a spolu se zasunou do podlahy. Výtečný patent. U některých výbav je možno sklopení ovládat ze zavazadlového prostoru. Po sklopení vznikne rovná podlaha k převážení objemnějších předmětů, kol nebo třeba surfovacího prkna, jelikož je možné sklopit také přední sedadlo spolujezdce (dle zvolené výbavy). Díky rovné ložné ploše lze převážet předměty o délce 2,7 m, u delší verze až 3,05 m. Rovná podlaha ale dobře poslouží i jako ložnice, což jsem také vyzkoušet. Předěl mezi sklopenými sedadly a podlahou stačila eliminovat nafukovací karimatka. Na větrání v noci velmi dobře posloužilo praktické vyklápěcí okénko bočních dveří, přes které se případný lapka nedostane.
U sedmimístných variant jsou ve třetí řadě dvě samostatná sedadla, navíc posuvná, která se dají z vozu jednoduše vyjmout. Jejich posouváním lze docílit větší prostor pro kolena. Ohromný objem zavazadlového prostoru nabízí po skládací kryt 775 l a pod střechu se sklopenými sedadly až 3500 l, u delší verze až 4000 l.
V dalším pokračování se zaměříme na ekonomiku jízdy.

Petr Kostolník

 
Publikováno: 27. 9. 2019 | Počet zobrazení: 1710 článek mě zaujal 329
Zaujal Vás tento článek?
Ano