asseco Aimtec murr

Čína otevřela vlastní NASDAQ

V pondělí 22. června v 09:55 zahájila Čína obchodování na nové vlastní technologické burze, která by se měla stát obdobou amerického prestižního trhu NASDAQ. Působit bude při Šanghajské burze (SSE).

 
Akciový trh určený speciálně pro technologické firmy se jmenuje SSE STAR Market (Sci-Tech innovAtion boaRd). Čínské regulační orgány schválily v počáteční fázi pro vstup na novou burzu zatím 25 podniků z odvětví IT a dalších oblastí, které tamní vláda vidí jako cestu k prosperitě a globálnímu vlivu. První emise na seznam přinesla asi 37 mld. jüanů (5,38 mld. dolarů). Kromě těchto firem posuzuje Šanghajská burza žádosti o primární veřejnou nabídku (IPO) akcií od dalších 116 podniků.
„Důležitou rolí nového subjektu je poskytovat kapitál pro vědecké a technologické inovace v Číně,“ uvedl ekonom Lu Čeng-wej z šanghajské Industrial Bank. Na začátku 90. let Čína zprovoznila akciové burzy v Šanghaji a průmyslovém Šen-čenu s cílem získávat peníze pro státní průmysl. I když se na těchto burzách postupně začaly objevovat akcie soukromých firem, stále na nich převažují státní společnosti, jako je PetroChina a China Mobile. Velcí technologičtí giganti, jako např. čínské internetové obchody nebo vyhledávač Baidu, obchodují na burze v New Yorku. Pro menší firmy je ale obchodování s akciemi na těchto zahraničních burzách velmi nákladné. Proto pro malé, rychle rostoucí společnosti zavedla burza v Šen-čenu (v roce 2009) druhý trh nazvaný ChiNext. Pro technologické firmy může být nově otevřený trh STAR Market atraktivním řešením, který nemá tak přísná kritéria z hlediska ziskovosti a cenových výkyvů jako hlavní burzy. Během prvních pěti dnů kotace společnosti nebyly stanoveny žádné denní cenové limity, a až po nich je povoleno 20% zvýšení nebo pokles akcií za den. Jinde v Číně jsou cenové zisky omezeny na 44 % při debutu, a následně jsou omezeny na 10% výkyvy v obou směrech. Poté, pokud dojde k dosažení této hranice, burzy pro daný den obchodování zastaví. Na novém trhu se akcie mohou vychylovat o 30 % než regulátoři přistoupí k 10minutovému zastavení obchodování.
Firmy, které ještě nevykazují zisk, mohou obchodovat na Shanghai tech board, pokud vynakládají nejméně 15 % příjmů na výzkum a vývoj nebo mají technologie v pokročilém vývoji. Hlavní burza vyžaduje nejméně dva roky zisku předtím, než umožní společnosti vstup, což je podmínka, která má pro začínající podniky omezující vliv. „Umožnit firmám prodávat akcie dříve, než budou ziskové, podpoří rozvoj čínského rizikového kapitálu tím, že poskytne možnost časným investorům získat zpět část svých peněz," řekl Lu Čeng-wej. Finanční experti však varují, že zatímco NASDAQu dominují profesionální investoři, STAR Market by se mohl stát arénou pro spekulanty, podobě jako tomu došlo právě v případě šen-čenské burzy ChiNext.
Pro koho je ovšem nová čínská technologická burza spíše nevítaným prvkem, jsou Spojené státy. Jak uvedla agentura AP, zprovoznění burzy STAR sice přímo nesouvisí s obchodní válkou Číny a USA, ale tento trh bude získávat finance pro průmysl, který podle některých amerických činitelů ohrožuje postavení Spojených států v oblasti vyspělých technologií.
 
Publikováno: 27. 9. 2019 | Počet zobrazení: 1235 článek mě zaujal 269
Zaujal Vás tento článek?
Ano