asseco Aimtec murr

USA upravily vízové požadavky

Ve Spojených státech začala platit nová pravidla týkající se povinných informací, které o sobě musí žadatel při žádosti o cestu do USA sdělit, takže je potřeba věnovat zvýšenou pozornost novým procesním požadavkům při vyřizování víz.

 
Nařízení vyzývá, aby žadatel o vízum uvedl kromě jiných osobních údajů i sociální sítě, resp. přímé odkazy na ně. Při vyplňování formuláře je nabídnuto k označení sítí, na nichž se pohyboval, velké množství sociálních webů, včetně již zaniklých, které je však nutno pro pořádek rovněž uvést. Výstraha avizuje možné restrikce při uvádění nepravdivých informací. Kdokoli, kdo lže o používání sociálních médií, by podle úřadů mohl čelit „vážným důsledkům v rámci kontroly přistěhovalectví“.
„Neustále pracujeme na tom, abychom našli mechanismy, které by zlepšily naše screeningové procesy na ochranu občanů USA, a zároveň podporovaly legitimní cestování do Spojených států," komentovalo zavedení nových vízových pravidel příslušné oddělení amerického ministerstva zahraničí.
Přiznáním sociálních sítí, na nichž je žadatel registrován, ovšem sbírání jeho osobních údajů nekončí. V dotazníku musí také uvést e-mailové adresy a telefonní čísla, které používá (nebo dříve používal), a to po dobu nejméně posledních pěti let. Zatímco dříve by nově požadované údaje museli předávat pouze žadatelé, kteří potřebovali další prověrku, třeba lidé, kteří byli v některých částech světa pod kontrolou sledovaných, např. teroristických skupin, nyní jsou vyžadovány paušálně. Americké vládní orgány odhadly při navrhování nových předpisů, že budou mít dopad zhruba na 14,7 milionu lidí ročně, kteří přicestují do USA právě na vybrané druhy víz.
Od přísnějších opatření budou osvobozeni někteří diplomatičtí a oficiální žadatelé o víza, ale lidé, kteří cestují do USA za prací nebo studiem, budou muset americkým úřadům požadované informace předat. Nařízení se také netýká osob, které využívají Elektronický systém cestovní registrace (ESTA), nicméně i v těchto formulářích jsou odkazy na sociální sítě připraveny, ale jejich vyplnění zatím není povinné.
ESTA je automatizovaný systém používaný ke zjištění, zda návštěvník splňuje podmínky k cestě do USA v rámci bezvízového programu, a ke zvýšení bezpečnosti bezvízového režimu (podobně jako průvodka I-94W), ale cestovní registrace ESTA není vízum. Nesplňuje zákonné ani regulační požadavky a neslouží tak místo platného amerického víza, které vyžadují zákony USA pro vpuštění osob na území Spojených států.
 
Publikováno: 27. 9. 2019 | Počet zobrazení: 1678 článek mě zaujal 311
Zaujal Vás tento článek?
Ano