asseco Aimtec murr

Práva při zpožděném letu sdělí aplikace

Pokud dojde ke zpoždění spoje v letecké dopravě, může cestujícím prokázat užitečné služby aplikace on-line kalkulátor, který jim poradí, jak se domoci svých práv.

 

„Letecký kalkulátor vašich práv", který na svém webu spustilo Evropské spotřebitelské centrum, je v češtině a zdarma. Po zadání místa odletu a příletu ihned sdělí informace o tom, zda cestujícím přináleží nějaká práva v případě zpožděného či zrušeného letu nebo při problémech se zavazadly, a co lze v konkrétní situaci dělat nebo požadovat.
Aplikaci vyvinula norská nevládní organizace na obranu práv spotřebitelů a nabídla ho síti tří desítek Evropských spotřebitelských center, kterou zřizuje Evropská komise a zúčastněné státy a jež pomáhá spotřebitelům řešit spory s podnikateli z jiných zemí EU, Norska a Islandu.
Jak uvedl Ondřej Tichota z Evropského spotřebitelského centra ČR, výhodou aplikace je, že cestujícím hned na letišti pomůže zorientovat se v tom, na co mají nebo nemají v konkrétní situaci právo – např. spočítá vzdálenost letu a odpovídající výši náhrady škody, kterou lze požadovat od dopravce. Při zrušení letu nebo při jeho velkém zpoždění má dopravce povinnost postarat se o cestující, poskytnout jim občerstvení a v případě potřeby i ubytování po dobu čekání na zpožděný nebo náhradní let. Pokud je viníkem mimořádnosti dopravce, může cestujícím –  v závislosti na délce letu – vzniknout právo na náhradu škody ve výši 250 až 600 eur (zhruba 6400 až 15 400 Kč). Za zpoždění, ztracení nebo poškození zavazadla při letu je pak možné požadovat náhradu až 35 000 Kč.
Evropský soud v této souvislosti při řešení komplikovanějších případů stanovil, že let s jedním nebo více navazujícími lety, které jsou předmětem jediné rezervace, představuje podle unijních pravidel v souvislosti s nárokem cestujících na náhradu jeden celek. To podle něj platí i v případě letu do nečlenského státu s mezipřistáním v jiném nečlenském státě, kdy druhou část cesty uskutečnil dopravce z nečlenské země a za zpoždění nese odpovědnost on.

Aplikace je k dispozici na: https://evropskyspotrebitel.cz/letecka-doprava/letecky-kalkulator-vasich-prav

 
Publikováno: 27. 9. 2019 | Počet zobrazení: 1682 článek mě zaujal 333
Zaujal Vás tento článek?
Ano