asseco Aimtec murr

Letadlo inspirované dravci

Na britské letecké show Royal International Air Tatto představil Airbus koncept letadla nazvaný Bord of Prey. Firma na něm chce demonstrovat nové prvky pro design, materiály, struktury a systémy úsporných strojů.

 
Aerodynamický trup je zakončen vějířovitým ocasem připomínajícím roztažená ocasní pera ptáků stejně tak jako zakončení křídel kopíruje perutě dravců, což jasně napovídá, kde čerpali konstruktéři inspiraci – v biomimetice (inspirace u živých organismů, jejichž jednotlivé prvky přenášejí do technologických řešení).
Prohnutá křídla nesou čtyři motory s vrtulemi. Koncept evokuje dravého ptáka (od něhož je odvozen i název) během plachtění, kdy využívá minimum energie. Nekonvenční design by měl zlepšovat aerodynamické schopnosti letadla, do něhož byl instalován unikátní pohonný systém, který je zatím stále ve vývoji. Díky tomu by měla být spotřeba paliva u takovéhoto stroje, který by mohl pojmout až 80 pasažérů, o 30 až 50 % nižší ve srovnání se současnými letadly této velikosti. „Jednou z priorit celého průmyslu je učinit letectví udržitelnější tím, že se stane čistší, ekologičtější a tišší. Z naší práce na dopravním letadle A350 XWB skrze biomimetiku víme, že nám příroda může dát ty nejlepší lekce o designu,“ uvedl Martin Aston, senior manažer společnosti Airbus.
 
Publikováno: 27. 9. 2019 | Počet zobrazení: 1464 článek mě zaujal 331
Zaujal Vás tento článek?
Ano