asseco Aimtec murr

Motory pro výbušná prostředí - WEG standardizuje nejvyšší úroveň a z výjimky činí pravidlo

Specialista na pohonné systémy, společnost WEG, nabízí asynchronní motory pro výbušná prostředí s třídou energetické účinnosti až IE4, ačkoli to předpisy EU o energetické účinnosti elektromotorů nevyžadují.

 

Evropské nařízení o účinnosti elektromotorů (640/2009/ES) stanoví, že s účinností od 1. ledna 2017 musí nové standardní asynchronní motory se jmenovitým výkonem 750 W–375 kW vyhovovat alespoň buď třídě energetické účinnosti IE3, nebo třídě IE2 a být vybaveny pohonem s proměnnými otáčkami. U motorů o jmenovitém výkonu 7,5–375 kW se tyto požadavky začaly uplatňovat od roku 2015. Zvláštní aplikace – včetně motorů pro výbušná prostředí – jsou v současné době z oblasti působnosti předpisů EU o energetické účinnosti vyňaty.
Společnost WEG jako přední světový výrobce energeticky účinné pohonné techniky dobrovolně nabízí asynchronní motory pro výbušná prostředí řady W22Xd s vyšší výkonnostní třídou, než je stanoveno, které odpovídají klasifikačním standardům IE až do třídy energetické účinnosti IE4 včetně. Tato řada, která kombinuje spolehlivou ochranu proti výbuchu s maximální účinností, je nyní jednou z energeticky nejúčinnějších dostupných řad.
Zejména v energeticky náročných průmyslových odvětvích jako je chemický průmysl, ropný a plynárenský nebo těžební průmysl, kde v obrovských závodech s někdy až několika tisíci motory často probíhá nepřetržitý provoz, je pro snižování provozních nákladů a emisí CO2 energetická účinnost rozhodujícím faktorem. Náklady na energii pro elektromotory představují v závislosti na příslušné aplikaci 95–97 % nákladů životního cyklu. To znamená, že investice do energeticky účinné techniky mají velmi rychlou návratnost. Díky nízkým provozním nákladům mohou společnosti používající motory pro výbušná prostředí řady W22Xd ve srovnání s konvenčním řešením snížit své náklady o 20–40 %.
Aby bylo toto energeticky úsporné řešení pohonu možné uplatnit v náročných oblastech s nebezpečím výbuchu, použila společnost WEG inovativní konstrukci pláště standardních asynchronních motorů W22 rovněž u motorů pro výbušná prostředí. Plášť motorů řady W22Xd je vybaven moderním chladicím systémem s aerodynamickým řešením, což snižuje emise hluku a zároveň výrazně zvyšuje odvod tepla. Robustní plášť s integrovanými masivními stojnými patkami umožňuje, aby bylo možné motory pro výbušná prostředí použít v těch nejnáročnějších aplikacích, přičemž vibrace i emise hluku jsou sníženy na minimum.
Robustní odolné motory řady W22Xd jsou jako standard navrženy tak, aby odolaly často náročným podmínkám okolního prostředí v oblastech s nebezpečím výbuchu. Například standardní stupeň krytí IP56 představuje ochranu proti intenzivně tryskající vodě. Standardně integrované termistory navíc chrání vinutí motoru v případě přetížení. Vyhřívání uvnitř motoru zabraňuje kondenzaci a zvyšuje životnost izolace vinutí, čímž zajišťuje prodloužení životnosti motoru. Speciální polyuretanový nátěr chrání povrch pláště motoru před nepříznivými okolními podmínkami. Robustní šrouby s okem usnadňují manipulaci, přepravu a skladování masivních motorů. Různé volitelné moduly navíc umožňují, že se motor flexibilně přizpůsobí prakticky každé aplikaci.
Standardní řada W22Xd je určena pro použití v oblastech s nebezpečím výbuchu dle této klasifikace IEC: zóna 1 a 2, skupina IIA a IIB (modely W22XdB), nebo skupina IIA, IIB a IIC (W22XdC) a teplotní třída T4 a EPL Gb. Modely W22XdBD a W22XdCD dále nabízejí ochranu proti nebezpečí výbuchu prachu pro použití v náročných prostředích klasifikovaných jako zóna 21 nebo 22, skupina IIIA, IIIB nebo IIIC a EPL Db. Modely W22XdM jsou vhodné pro použití v uhelných dolech s klasifikací skupina I, kategorie M2 a EPL Mb.
Společnost BIBUS, oficiální distributor motorů WEG pro ČR, zve zájemce o bližší informace do své expozice v pavilonu F.

 
Publikováno: 4. 10. 2019 | Počet zobrazení: 1174 článek mě zaujal 252
Zaujal Vás tento článek?
Ano