asseco Aimtec murr

Citroën C3 Aircross Origins z rodiny průřezové sběratelské edice

Pro oslavu svého 100. výročí odhalila značka Citroën na začátku letošního roku sběratelskou edici Origins, zahrnující šest automobilů současné modelové řady.

 

Tyto modely spojuje stejné pojetí barev, materiálů odkazujících na minulost a důraz na propracovanou exkluzivní personalizaci exteriéru i interiéru. Kulaté výročí připomíná Citroën na mnoha oslavných setkáních s příznivci převážně ve Francii, ale i u nás. Do sběratelské edice Origins patří městské vozy C1 a C3, kompaktní SUV C3 Aircross, s tím jsme měli možnost oslavovat osobně, dále hatchback C4 Cactus, C-Elysée a MPV C4/Grand C4 SpaceTourer. Všechny jsou rozpoznatelné na první pohled díky specifickému zpracování. V nabídce jsou v několika střídmě elegantních odstínech karoserie – bílá, černá, šedá, zvolit si lze i dvoubarevnou kombinaci s černou střechou. Grafické prvky exteriéru jsou vyvedeny v bronzovém odstínu odkazujícím na původní šípové ozubení, a tedy na historii značky. Jsou třeba na lepicích fóliích na zpětných zrcátkách, na přelepce na víku zavazadlového prostoru, na nálepce Origins since 1919 umístěné na předních dveřích. Mezi další rozlišující prvek patří zatmavená skla a okno víka zavazadlového prostoru a litá kola Black. Vkusně vyvážený styl interiéru nabízí třeba šedě melírované látkové čalounění s prošitím Gold a znakem Origins a specifické koberečky.

Vozy ze sběratelské edice dostaly moderní výbavu zaměřenou na komfort a bezpečnost. Testované SUV Aircross C3 Origins určené k pohodlné jízdě na delších trasách i ve městě, rozšiřuje výbavu o automatickou klimatizaci, vnitřní zpětné zrcátko s automatickou clonou, automatické stěrače s dešťovým senzorem, přední mlhová světla integrovaná v předních světlometech. Navíc zahrnuje elektricky ovládaná okna předních i zadních dveří se sekvenčním ovládáním a ochranou proti přiskřípnutí, elektricky vyhřívaná, ovládaná a sklopná vnější zpětná zrcátka, osvětlení nástupního prostoru, paket Bi-Color, zadní parkovací asistent a loketní opěrku sedadla řidiče.

Edice Origins je pro Citroën příležitostí, jak při oslavě 100. výročí odvážné a inovativní značky připomenout největší úspěchy a milníky od roku 1919 až do dnešních dnů. Proto rozhodl fotograficky propojit každý model. C3 Aircross má přinášet milovníkům dobrodružství nové zážitky díky svému charakteru SUV a technologii Grip Control, která zajišťuje dobrou přilnavost za všech jízdních podmínek, nastavuje novou laťku z hlediska komfortu a života na palubě. Dobrodružný duch vozu je součástí DNA značky. Celá 20. léta minulého století pro ni byla typická právě touha po dobrodružství. V roce 1922 byl polopásový Citroën B2 ve verzi K1 nazývaný Zlatý skarabeus jedním z prvních pěti motorizovaných vozidel v historii, které přejely 3500 km dlouhou trasu přes Saharu. André Citroën organizací této průkopnické expedice dokázal celému světu spolehlivost svých vozů. A proto jsou při oslavách fotograficky spojeny právě tyto dva zmiňované modely.

Aircross C3 Origins si lze pořídit pouze s tříválcovým motorem 1,2 PureTech, s nejnovějšími technologiemi pro zajištění nízké spotřeby a emisí v kombinaci s 6st. manuální převodovkou. Motor nabízí výkon 81 kW, nejvyšší rychlost 183 km/h a deklarovaná průměrná spotřeba paliva je 4,8 l/100 km.
C3 Aircross při své délce 415 cm na mne působí mnohem mohutněji. Pochvalu zaslouží zavazadlový prostor, jehož objem se podle uspořádání pohybuje v rozpětí od 410 do 1289 litrů.  Musím uznat, že se v autě cestující mohou cítit dobře ve městě i v terénu, i když mu nejspíš více sedí městský provoz. Je v něm dobře ovladatelný, poměrně hbitý a vcelku i pohodlný. Při dálkových cestách se při předjíždění ve vyšších rychlostech rozhoupává ne zrovna snadno a je v těchto situacích i hlučnější. K výročí značky bych si místy nejspíš představoval kvalitnější materiály, třeba područky ve dveřích docela škrábou, a anténa by taky mohla být modernější než šroubovací prutová. Najeli jsme však při celkové spokojenosti 436 km i po stopách aktuálně probíhající Rallye Bohemia při průměrné spotřebě 6,7 l/100 km.
Základní cena Citröenu C3 Aircross Origins je 474 400 Kč, úspory mohou přinést akční slevy a bonusy.

 
Publikováno: 4. 10. 2019 | Počet zobrazení: 1290 článek mě zaujal 297
Zaujal Vás tento článek?
Ano