asseco Aimtec murr

Vyzkoušeno v… nabízí univerzity

Firmy si mohou dát otestovat své výrobky v drsných polárních nebo saharských podmínkách a ověřit tak jejich schopnosti obstát i v extrémním prostředí.

 

Novinkou Masarykovy univerzity v Brně, která provozuje na mrazivém kontinentu polární vědeckou stanici J. G. Mendela, je zkoušení produktů v extrémních podmínkách hluboko pod bodem mrazu pro své komerční partnery. Unikátní služba je obdobou, jakou nabízejí některé zahraniční subjekty.

Tested in Antarctica
Logo s vločkou unášenou ledovým větrem a nápisem Tested in Antarctica je znak certifikátu pro produkty, které obstojí v tomto ledovém prostředí. Silný nárazový vítr, který s sebou nese množství písku, kamínků i solí, rychlé střídání teplot, které mohou přejít od +5 do –35 °C, nebo silné UV záření jsou jen některé extrémy, jakým jsou tam materiály vystaveny. Nositelem známky je po prvních dvou ročnících testování celkem devět různých výrobků, např. obuv a další outdoorové vybavení, ale také nanoimpregnace po hydroizolační fólie, která projekt vlastně odstartovala.
Česká ochranná známka tohoto znění byla zaregistrována v roce 2016 a o dva roky později k ní přibyla evropská v anglickém znění, o kterou projevila zájem firma Fatra Napajedla. Pro firmu byla důležitá kvůli exportu hydroizolačních fólií do skandinávských zemí, jako potvrzení odolnosti vůči nepříznivému klimatu. Zájem o využití ochranné známky v zahraničí byl pak podnětem MU k rozšíření ochrany i do dalších zemí. Ochranná známka Tested in Antarctica, která platí od loňského roku v EU, je od letoška rozšířena i do Ruska, USA a na Ukrajinu.
Zkoušky provádějí členové vědeckých expedic na různých místech. Testovalo se především na české vědecké stanici J. G. Mendela na ostrově Jamese Rosse, ale i na prozatím nepojmenované české stanici na Nelsonově ostrově a na výpravách chilského a tureckého národního antarktického programu. Možnost vystavit výrobek polárním extrémům přináší firmám cenné informace, jak se osvědčil v náročných podmínkách, či jak ho lze dále vylepšit. Ochranná známka pak slouží především jako marketingový nástroj, který ukazuje na určité kvality výrobku. „Naše centrum poskytuje ke známce kompletní servis včetně dojednávání podmínek a souvisejících právních služeb. Základní informace lze najít na: www.testovanovantarktide.cz," uvedla Jana Daňková z Centra pro transfer technologií MU.

Prověřeno v poušti
Egyptologický ústav Univerzity Karlovy bude zase udělovat ochrannou známku Prověřeno v poušti. Centrum pro přenos poznatků a technologií UK tak navazuje na antarktický projekt Masarykovy univerzity, i když testování českých výrobků v extrémních podmínkách Egypta bylo přitom historicky staršího data: Už od 60. let minulého století jej využily více než dvě desítky českých podniků, převážně z oblasti potravinářského průmyslu.  
Certifikát podložený ochrannou známkou Prověřeno v poušti budou moci získat výrobky a technologie, které obstojí v extrémních podmínkách české archeologické koncese v egyptském Abúsíru a expedic v Súdánu, kde panují extrémní klimatické podmínky zase z opačného ranku než na mrazivých ledových pláních – ve stínu bývá teplota i přes 45 °C, písečné bouře, v hloubce 15 až 20 m pod zemí, kam někdy zasahují archeologické výkopy, je zase 100% vlhkost vzduchu a absence přirozené ventilace. Prostě ideální příležitost, jak vyzkoušet odolnost různých typů výrobků jako jsou textilie, oděvy, obuv, ale např. i generátory, fotoaparáty, klimatizační zařízení apod. Kompletní seznam výrobků, které mohou být testovány, je k dispozici na webu https://proverenovpousti.cz, který také slouží pro komunikaci se zájemci o ochrannou známku i s veřejností.

 
Publikováno: 4. 10. 2019 | Počet zobrazení: 1366 článek mě zaujal 281
Zaujal Vás tento článek?
Ano