asseco Aimtec murr

Vědci dostanou střežená data

Data shromážděná autonomními vozidly jsou přísně střeženým tajemstvím vývojářů těchto systémů, ale řada z nich se rozhodla je dát k dispozici i výzkumné komunitě.

 

Nejnověji přistoupila k takovému kroku firma Waymo, která zpřístupnila vědcům údaje ze senzorů shromážděné flotilou jejích autonomních vozidel ze čtyř amerických měst. Sada obsahuje obrázky pořízené senzory každého vozidla, které zahrnují LIDAR, fotoaparáty a radary. Pečlivě označené záznamy s vozidly, chodci, cyklisty a značením představují celkem 12 mil. 3D štítků a 1,2 mil. 2D štítků, celkově dataset obsahuje 1000 jízdních segmentů, z nichž každý zachycuje 20 s nepřetržitého řízení. Tyto klipy odpovídají 200 000 snímkům při 10 Hz na senzor, což vědcům umožní vyvinout vlastní modely pro předpovídání chování každého, kdo používá silnici.
Jako jeden z prvních velkých operátorů autonomních vozů uvolnila sadu svých senzorových dat společnost Aptiv, následovaly Uber a Cruise (divize GM). Waymo nicméně tvrdí, že její datový soubor je podrobnější a zachycuje jemnější nuance než ty, které zveřejnily jiné firmy. Většina předchozích byla omezena jen na data z kamer.

 
Publikováno: 5. 10. 2019 | Počet zobrazení: 1382 článek mě zaujal 300
Zaujal Vás tento článek?
Ano