asseco Aimtec murr

Čína vypustila Chytrého draka

Soukromé společnosti se stále více prosazují v kosmických misích. Nedávno zaznamenala úspěch firma China Rocket, jejíž nosná raketa Jielong-1 (Smart Dragon-1) 17. srpna úspěšně odstartovala z mobilní rampy.

 
Čtyřstupňová nosná raketa na pevné palivo o délce 19,5 m, průměru 1,2 m a hmotnosti 23,1 t vynesla 65kg komunikační a navigační satelit Qiansheng-1, první z plánované série 24 družic pro pozorování zemského povrchu. Náklad tvořily ještě dva menší satelity: Tianqi-2 (Apocalypse-2) a Xingshidai-5 (Star Age-5).
China Rocket byla založena s cílem vyvinout levné odpalovací systémy s využitím soukromých prostředků bez pomoci státního kapitálu. Vytvořila nosné rakety řady Dlouhý pochod. Její Smart Dragon-1 je výsledkem čínské národní strategie propojení civilního a vojenského sektoru využívající i zpřístupnění vojenských technologií civilním firmám. Vývoj rakety Smart Dragon-1 začal v únoru loňského roku a má být schopná vynést 200 kg nákladu na oběžnou dráhu ve výšce 500 km. Výroba jedné rakety zabere zhruba půl roku a další má vzlétnout ještě letos. Do konce roku 2020 by měly následovat ještě čtyři starty. Firma chce dosáhnout i ceny kolem 30 tis. dolarů za vynesení 1 kg nákladu na oběžnou dráhu.
 
Publikováno: 5. 10. 2019 | Počet zobrazení: 1483 článek mě zaujal 288
Zaujal Vás tento článek?
Ano