asseco Aimtec murr

Češi na EMO 2019

Mezi vystavovateli v Hannoveru nechyběly samozřejmě ani české strojírenské firmy a výrobci nástrojů.

 

Kromě samostatných expozic firem měl na veletrhu své zastoupení i Svaz strojírenské technologie (SST), který sdružuje většinu společností a organizací působících v ČR, a pokrývajících více než 70 % české výroby obráběcích a tvářecích strojů.
K tradičním účastníkům veletrhu EMO patří zejména firmy z bývalého strojařského impéria značky TOS, nyní již reprezentované samostatnými společnostmi, nesoucími logo této značky. Kromě TOS Varnsdorf, TOS Hulín a TOS Kuřim (více o nich v čísle) tak představoval své produkty i pražský výrobce brusek TOS Hostivař (nyní v rámci firmy HOL-MONTA).

Škoda Machine Tools – V expozici tohoto světového výrobce horizontálních vyvrtávacích a frézovacích strojů, vodorovných soustruhů, otočných stolů a speciálního příslušenství, které si získaly uznání svou přesností a kvalitou související s použitím nejmodernějších technologií, sice nebyl k vidění přímo některý ze strojů, ale na velkoplošných displejích a na modelu byly představeny některé z jejich opravdu zajímavých aplikací. Věděli jste třeba, že stroje této firmy obráběly části raket pro kosmický program Elona Muska, a že rakety SpaceX tak nesou do vesmíru i českou stopu?
Společnost Trimill přivezla do Hannoveru žhavou novinku v podobě obráběcího centra Trimill VS 1614 DART. Jak napovídá označení VS, jde o vertikální soustruh s otočně/sklopným stolem, konstrukce horní gantry pro velmi dynamické a precizní obrábění. Tuhý 5osý stroj byl cíleně zkonstruovaný pro přesnou kusovou a malosériovou výrobu. Má unikátní uzavřené provedení příčníku (osa X) a křížového suportu s uvnitř uloženým čtyřnásobně vedeným smykadlem (osy Y a Z). K jeho přednostem patří podle výrobce kromě vysoké produktivity a výborného poměru cena/výkon i rychlé ustavení a uvedení do provozu.
Ani letos na EMO nechyběl jeden z tradičních českých vystavovatelů, společnost KSK Kuřim, působící od roku 2016 už pod novým názvem KSK Precise Motion, ale udržující tradici výroby kuličkových šroubů. Dalšími vystavovateli hájícími renomé českého průmyslu byl např. výrobce špičkových měřicích přístrojů Kinex, poměrně silnou skupinu tvořili výrobci pil – Pilous, Bomar a ExactCut (dceřiná společnost Bomaru), a hulínská Pilana Metal.
Jako výrobce přesných brusek se na veletrhu prezentovala společnost Fermat Group, která je i dodavatelem automatizovaných obráběcích strojů, zahrnujících vrtací a frézovací stroje, obráběcí centra a portálové frézy či externí válcové brusky.
Na nezájem návštěvníků si nemohli stěžovat ani čeští výrobci nástrojů, kteří byli na EMO rovněž zastoupení, a to zejména těch speciálních. Firma ANAJ se zaměřuje především na těžko obrobitelné materiály pro různé segmenty – automotive, letecký průmysl, energetiku, a mj. i na odvalovací frézy pro výrobu ozubení. Ty v bývalém Československu vyráběly desítky firem, nyní je ANAJ jediným významnějším výrobcem a jediným, který používá novou CNC technologii. O tyto produkty je značný zájem, což se potvrdilo i na letošním veletrhu, i když v zahraničí musí český výrobce čelit silné konkurenci. Pomoci by mohla i reference z automobilky Škoda Auto, kam už firma své výrobky dodává.

Společnost Narex Ždánice, která se specializuje na výrobu závitníků z výkonných a vysoce výkonných rychlořezných ocelí, je dnes jejich největším výrobcem v ČR a jedním z největších v Evropě. Na EMO přivezla nový katalog aktuálních produktových novinek.

Agilní firmy nové generace reprezentovala na veletrhu česko-britská společnost CompoTech ze Sušice. Její zaměření je na kreativní řešení pro nejrůznější obory, které využívají kompozitní materiály. Ty firma vyrábí na základě vlastní technologie vláknité vrstvy a zaměřuje svůj výzkum a vývoj prototypů pro zlepšování výrobních procesů. Ve své hannoverské expozici představila mj. unikátní hybridní frézu, vyvinutou ve spolupráci s plzeňskou firmou Hofmeister. Fréza kombinuje tradiční ocel s kompozitním prvkem. Alternativa k ocelové fréze má o polovinu nižší hmotnost a nabízí i lepší provozní parametry, např. pokud jde o tuhost, přesnost, účinnější tlumení vibrací či pískání.

 
Publikováno: 11. 11. 2019 | Počet zobrazení: 1016 článek mě zaujal 254
Zaujal Vás tento článek?
Ano