asseco Aimtec murr

Zákazníci chtějí produktivní a „chytré“ stroje – Češi je umí

Mezi tradiční vystavovatele veletrhu patří i TOS Varnsdorf. V expozici jsme zastihli obchodního ředitele Miloše Holakovského, který nám zodpověděl několik otázek.

 

S jakým ohlasem se na veletrhu EMO setkal vystavovaný stroj WHT 130 L a byl  zájem i o model novinky – portálové obráběcí centrum WVM 2600 T?
WHT 130 L je náš nejproduktivnější, nejuniverzálnější a nejrychlejší stroj s horizontálně uloženým výsuvným vřetenem o průměru 130 mm. Ve spojení s vyvinutým a dodávaným softwarem pro správu stroje TOS CONTROL splňuje požadavky Průmyslu 4.0. Tato symbióza vedla k očekávaným kladným ohlasům a uskutečnilo se mnoho jednání nejen o WHT 130 L, ale i o dříve představeném menším stroji WHT 110. Portálové obráběcí centrum WVM 2600 T jsme představili formou modelu, a proto samozřejmě nevzbudil takový zájem, jako vystavený stroj. Naši zástupci z celého světa si prohlédli portálové centrum před veletrhem přímo v našem závodě, kde absolvovali teoretické přednášky a byli svědky i praktického obrábění. O tento stroj je zatím největší zájem z teritoria Ruské federace a Turecka.

Pokud jde o aktuální portfolio firmy, jaké stroje jsou nejprodávanější a lze říci, jaký podíl mají jednotlivé skupiny, resp. typy strojů, na celkové bilanci?
Celkem v TOSu Varnsdorf vyrábíme okolo 120 strojů ročně. Náš nejprodávanější model WHN 13 vznikl v roce 1968 a od té doby, samozřejmě po mnoha modernizacích a technických vylepšeních, jsme jich vyrobili a dodali více než 2700 ks. Dnes tvoří 50 % ze všech prodávaných strojů ve stolovém provedení, kterých vyrábíme ca 70 % veškeré naší produkce. Deskové stroje se podílí 20 % na celkové produkci a obráběcí centra se pohybují okolo 10 %.

Strojírenské firmy očekávají zhoršení ekonomické situace – hovoří se o příchodu další krize, proto začínají být opatrnější v investicích. Cítí to tak i TOS Varnsdorf a odráží se to např. i v zakázkách?
Tento pokles cítí nejen TOS Varnsdorf, ale všichni výrobci v našem segmentu obráběcích strojů. Jednání v rámci veletrhu EMO i oficiální statistiky evropské asociace výrobců strojů CECIMO mluví o propadu 25 % za I. pololetí 2019. I u nás byl příjem zakázek I. pololetí 2019 nižší, než jsme očekávali. Nechci být příliš optimistický, ale poslední měsíce cítíme zvýšený příjem objednávek. Jak dlouho tento trend bude pokračovat – a zda vůbec bude pokračovat – neumím ale v tuto chvíli říci...

Díky sílicímu trendu automatizace chtějí firmy do strojů začleňovat i tyto prvky – jak na to reaguje TOS Varnsdorf? Požadují zákazníci např. „chytré" stroje nové generace s možností propojení do sítí a začlenitelné do konceptu inteligentních továren?
Automatizace a robotizace vstupuje velmi výrazně do jednání o dodávkách nových strojů a výrobních linek. I nové dotační programy podporují chytré stroje s možností propojení do konceptu inteligentních továren. V rámci našeho TOS CONTROL nabízíme zákazníkům jednodušší aplikace jako zobrazování základních informací o stroji, možnost ukládání a čtení různých dokumentů i návodů a používání kalendáře nebo IP kamery. Nabízíme samozřejmě také pokročilé složité aplikace, splňující požadavky chytrého stroje. Patří mezi ně např. prediktivní údržba, teplotní kompenzace, výpočty technologií, monitoring stroje a správa prací s propojením do ERP systému.

 
Publikováno: 13. 11. 2019 | Počet zobrazení: 1250 článek mě zaujal 241
Zaujal Vás tento článek?
Ano