asseco Aimtec murr

Digitální výroba pod praporem DMG MORI

Expozici společnosti DMG MORI na veletrhu EMO 2019 byste nemohli přehlédnout, ani kdybyste chtěli – byla jednoduše největší a narazili jste na ni hned po příchodu na výstaviště. A rozhodně stála za návštěvu.

 

DMG MORI je v Hannoveru jako doma a ani na letošní akci tomu nebylo jinak. Zájemci o novinky tohoto výrobce obráběcí techniky zamířili hned od vstupu do majestátní haly č. 2, kterou má firma tradičně celou obsazenou.
Skladba novinek a světových premiér byla letos jiná než na předchozích veletržních akcích, ale o to impozantnější byla prezentace celkového portfolia a zaměření firmy včetně plánů do budoucna. V působivé spektakulární show využívající nejmodernější technologie, jako např. holografickou 3D projekci, je osobně představili nejvyšší představitelé společnosti – prezident Dr. Masahiko Mori a předseda správní rady Christian Thönes.

Ve znamení integrované digitalizace
Vize DMG MORI pro nadcházející období by se dala charakterizovat ve zkratce jako „end-to-end digitalizace napříč celým výrobním procesem“. Firma hodlá nabízet digitální konektivitu u svých strojů jako standard pro síťovou výrobu a integrovanou optimalizaci služeb. Pod sloganem „Integrovaná digitalizace“ prezentovala přes tři desítky digitálních inovací, zahrnujících zejména inteligentní služby a aplikace s integrovanou konektivitou pro síťovou výrobu. Pro DMG MORI představuje „konektivita“ jednu z hlavních funkcí na cestě k digitální továrně a usnadňuje zabezpečené propojení nejen strojů DMG MORI navzájem, ale i vybraných strojů jiných výrobců. Jsou podporovány všechny mezinárodně zavedené protokoly, jako jsou MQTT, MTconnect a OPC UA včetně nového umati řešení, které umožňuje připojení ke všem důležitým platformám IoT, jako jsou ADAMOS, MindSphere, FANUC Field aj.
Samotné rozhraní CELOS, nezávislé na existujících PLC, se dočkalo nejnovější aktualizace a nabízí četné nové funkce, např. nový Application Connector, který vizualizuje každou zákaznickou aplikaci. S tímto rozhraním tak firma nabízí konzistentní strategii digitalizace na všech úrovních hodnotového řetězce – od plánování a přípravy přes výrobu až po monitorování a servis.
K prezentovaným novinkám patří i nový digitální zákaznický portál myDMG MORI, o kterém najdete podrobnější informace na str. XY.

Ty krásné nové stroje...
Celkem DMG MORI v hale 2 připravila 45 hi-tech strojů, a to včetně světových premiér CLX 750 a DMC 90 U duoBLOCK, a 29 automatizačních řešení zahrnujících mj. i nová automaticky naváděná vozidla (AGV), modulární automatizační koncept WH Flex, a novou generaci robotického řešení pro strojírenskou výrobu Robo2Go.
Právě automatizační řešení představovala většina z letošních exponátů, a nešlo o systémy, které by demonstrovaly koncepční vize, ale o reálné stroje a zařízení, jež jsou již dnes k dispozici. To platí jak pro WH Flex, který lze díky modulární konstrukci individuálně přizpůsobit zákazníkovi s možností připojení až 9 soustruhů nebo frézek, tak i pro nový autonomní transportní systém PH-AGV 50, jenž se pohybuje samostatně ve výrobním závodě. Díky volnému návrhu rozvržení a jednoduchým možnostem rozšíření jej lze snadno integrovat i do stávající výroby. Inovativní řešení nabízí flexibilní uspořádání automatizace s volným přístupem ke stroji a inteligentní bezpečnostní koncept pro spolupráci člověk-stroj. S optimalizací všech výrobních procesů pak pomáhá další z prezentovaných automatizačních řešení, Cell Controller.
Jednotlivé stroje byly rozděleny do různých kategorií a prezentovány naživo v sekcích zaměřených na soustružení, frézování a aplikační sektory, jako jsou automobilová výroba, letecký průmysl a medicínské aplikace, svůj prostor dostaly i služby, na něž se nyní firma výrazně zaměřuje.
K hojně navštěvovaným patřila i sekce soustřeďující zařízení pro aditivní výrobu, kde má DMG MORI rovněž silné ambice. Stroje této kategorie v Hannoveru zastupovaly Lasertec 12 SLM a výkonnější varianta Lasertec 30 SLM využívající technologii selektivního laserového tavení (tzv. slinování), a Lasertec 65 hybrid, kombinující v jednom zařízení technologii práškové trysky a 5osého obrábění pro aditivně vyráběné složité díly s integrovanou přesnou CNC výrobou. Návštěvníci mohli vidět ukázky technologie SLM, a to i ve spojení s frézováním, jak po směru, tak v protisměru. Stanovení ideálních parametrů procesu pomáhá zjednodušit a zrychlit inovativní software OPTOMET.

Světové premiéry
Soustružnické centrum CLX 750 je učeno pro obrábění těžkých dílů do 600 kg a Ø 700 mm (max. velikost sklíčidla je 500 mm). Kromě vřetene s 2000 ot/min je v jeho standardní výbavě i systém přímého měření integrovaný ve stroji.
DMC 90 U duoBLOCK s rychlým rotačním měničem palet představuje cenově atraktivní vstupní stroj do hig-end segmentu. Max. pojezdy os X, Y a Z činí 900, 1050 a 850 mm, a max. zatížení stolu o Ø 850 mm je 1400 kg.

 
Publikováno: 13. 11. 2019 | Počet zobrazení: 1089 článek mě zaujal 270
Zaujal Vás tento článek?
Ano