asseco Aimtec murr

Technologie srážení hran na úrovni ostatního obrábění

Starší generace si určitě vybaví nepostradatelnou část klasických strojírenských dílen – ruční úpravu. Tady musela projít veškerá produkce, aby byla manuálně zbavena ostřin na průnicích obrobených ploch.

 
U pracovních stolů vybavených zejména svěráky používali pracovníci (a především pracovnice) velké množství tzv. „šábrů“ a jiných pomůcek, často vlastní a originální konstrukce. Postupem času se však i zacházení s ostřinami a ostrými hranami po obrábění mění.
Výrazně rostou požadavky, které jsou předepsané na výkresu – velikost, úhel nebo tvar hrany a drsnost na hraně. Dokonce v některých případech je provedení hrany na obrobku zcela zásadní pro funkci celého složitého výrobku. Na druhé straně se firmy snaží eliminovat nevýhody, které přináší tradiční způsob srážení hran. Mezi hlavní nevýhody patří zejména to, že kvalita provedení výrazně kolísá, prodlužuje se výrobní průběh, hrozí nebezpečí neprovedení ruční úpravy a v některých případech je ruční úprava velmi drahá nebo zcela neřešitelná. Typickým problémem v této oblasti je průnik otvorů nebo otvorů a rovinné plochy.

Unikátní řešení
Švýcarská společnost HEULE představuje světovou špičku ve vývoji a výrobě nástrojů na obrobení hran na průnik otvorů. Jejich nástroje jsou unikátní zejména v tom, že reagují na skutečnou polohu hrany, a začnou ji obrábět teprve tehdy, když se nůž dotkne materiálu. To je zásadní rozdíl proti jiným řešením, např. s pevnou srážecí destičkou.
Dalším obrovským posunem při řešení průniků otvorů je konstrukce nástrojů. Vývojáři firmy HEULE postavili technologii srážení hran u průniku otvorů na úroveň ostatního obrábění. Nástroje mají držák s vyměnitelnou destičkou, destička má různé geometrie a povlaky podle jakosti obráběného materiálu. Výměnou destičky lze měnit velikost hrany, řezné podmínky se blíží k podmínkám pro vrtání a dodávky standardních výrobků probíhají ze skladu. A stejně jako u jiných typů obrábění, i firma HEULE dokáže připravit řešení šité přesně na míru zákazníkovi.
Mezi poslední výstupy z vývojového oddělení výrobce patří nástroje pro hrany u otvorů o průměru od 1 mm (standardně začíná výrobní sortiment na průměru 2 mm). Dále je to program X-BORES, tzn. nástroje pro řešení průniků otvorů o stejném průměru, což je poměrně častý případ z praxe.

Nástroje pro zpětné zahloubení
Část nástrojů HEULE je určena pro výrobu zpětných zahloubení. Jedná se opět o originální řešení, schopné pracovat v automatickém cyklu bez nutnosti ručního zásahu. Typ nástroje SOLO dokáže řešit i technicky extrémně náročné aplikace s velkou sílou stěny obrobku, s přerušovaným řezem apod.

Na českém trhu zastupuje firmu HEULE plzeňská společnost HOFMEISTER. Jejich společnou expozici najdete v pavilonu F ve stánku č. 033.

Uvedené nástroje budou zároveň nasazeny na strojích v expozicích dovozců obráběcích strojů firem Misan a Wemco v pavilonu P ve stáncích č. 142 a 143.
Společnost HOFMEISTER nabízí také řešení na opracování jiných typů ostrých hran. K tomu jsou vhodné zejména nástroje firem XEBEC a J.W.DONE.

Stanislav Škabraha
 
Publikováno: 13. 11. 2019 | Počet zobrazení: 970 článek mě zaujal 264
Zaujal Vás tento článek?
Ano