asseco Aimtec murr

Kovosvit MAS uvádí nové soustruhy

Zatímco loni na MSV v Brně prezentovala společnost Kovosvit MAS svůj nový CNC soustruh KL 285 v provedení Super Precision, letos na veletrhu představí hned tři stroje této řady s označením QUICK, určené pro standardní obrábění.

 

Nový soustruh KL 285 řady QUICK (označení KL je zkratkou Kovosvit Lathe a číslo 285 odkazuje na běžný obráběný průměr) měl premiéru na Zákaznických dnech v dubnu 2019, kde mohli zákazníci ve firemním showroomu spatřit v akci dva stroje (s řídicím systémem Siemens a Fanuc). Ty budou na MSV v Brně k vidění v tradiční soutěži Svazu strojírenské technologie v programování studentů. V samotné expozici firmy bude vystaven soustruh ve variantě KL 285 SY QUICK (s vybavenou osou Y a protivřetenem, a s řídicím systémem Siemens), který představuje nejvyšší možnou technologickou konfiguraci.
Cílem vývojářů bylo u KL 285 bez jakýkoliv kompromisů nabídnout veškeré tradiční hodnoty vyžadované od obráběcího stroje, jako je přesnost, výkon, rychlost obrábění a spolehlivost. Ty dnes doplňují i další parametry – snadná ovladatelnost, ergonomie, nízká hlučnost, snadná servisovatelnost a v neposlední řadě i design navržený studiem WRKS. U verze QUICK se uplatnila řada principů použitých v předcházející variantě Super Precision. Stěžejní komponenty jsou opět od předních evropských, japonských, a samozřejmě i českých dodavatelů, oba využívané řídicí systémy byly zvoleny na základě požadavků trhu a přání zákazníků.

Litinové lože místo betonu
Stroj je navržen tak, aby „prošel“ dvoukřídlými dveřmi. Výška činí 1900 mm, šířka bez ovládacího panelu 1752 mm. Stroj má délku 2755 mm a s dopravníkem třísek (který lze směřovat dozadu stroje, což je výhodné např. při začleňování strojů do automatizované linky) je celková délka 4105 mm.
Hlavní vřeteno je poháněno 24kW vestavným motorem, doplněným o přímé odměřování. Pohon koníka zajišťuje hydraulický válec řízený proporcionálním ventilem. Výslednou přesnost zlepšuje i umístění hydraulického agregátu do zadní části stroje. Díky tomu jej teplotně neovlivňuje. Varianta KL 285 QIUCK je postavená na litinovém loži, zajišťujícím dostatečnou tuhost a přesnost, a nástrojová hlava firmy Sauter je ze standardní řady tohoto výrobce, nikoli zpřesněná, jakou využívá provedení Super Precision, kde je vysoké přesnosti dosaženo mj. i uložením vřeteníku na masivní konzole z polymerního betonu, tlumicího vibrace. Přes tyto rozdíly dosahuje řada QUICK všech kvalit potřebných pro standardní soustružení. Pro ty nejnáročnější je k dispozici zpřesněná varianta Super Precision.
Nový soustruh KL 285 nahradí v sortimentu stroj řady SP280, vyvíjený před více než 10 lety. Oproti němu prošel výraznými inovacemi – např. byl zlepšen přístup do pracovního prostoru, vzdálenost od dveří k ose vřetena je pouhých 350 mm a přehlednost podtrhuje velké bezpečnostní okno. Stroj je energeticky optimalizován (je využita rekuperace energie pohonů, pro řízení různých komponent stroje jsou použity frekvenční měniče), je možné si zvolit šetření stlačeného vzduchu vypínáním vzduchu v neproduktivních časech stroje.

Kompatibilní s Průmyslem 4.0
Při vývoji byl velký důraz kladen na snadnost, přívětivost a komfort při ovládání a seřizování stroje. Už není potřeba seřizovat např. koncové snímače pro upínání sklíčidla nebo polohy koníka – obě zařízení jsou vybavena odměřováním a vše se nastavuje přímo na panelu stroje prostřednictvím uživatelských obrazovek řídicího systému. Z displeje se nastavují i tlaky upínacích zařízení, takže obsluha nemusí při změně obrobku seřizovat jako dosud mechanické prvky pro upínání. Obsluhu zpříjemňuje i zcela nový ovládací panel s 15“ dotykovou obrazovkou, který je nejen otočný, ale také sklopný.
Přesnost stroje zvýšilo použití přímých pohonů pro kuličkové šrouby – motor je s kuličkovým šroubem spojen spojkou bez dalšího převodu, který by snižoval přesnost. Zároveň se díky zmenšení stoupání kuličkových šroubů zvýšila přesnost polohování.
Nový soustruh KL285 QUICK je, podobně jako další stroje z portfolia Kovosvit MAS, kompatibilní s požadavky „Průmyslu 4.0“. Pokud zákazník bude tuto funkcionalitu požadovat, stroj může zasílat monitoring zvolených veličin přímo do zvoleného systému, aby vedoucí či manažeři výroby věděli, jestli stroj pracuje a nakolik je vytížený. Stroj bude samozřejmě připraven na robotizaci a možnost začlenění do výrobních linek.

 
Publikováno: 14. 11. 2019 | Počet zobrazení: 1391 článek mě zaujal 274
Zaujal Vás tento článek?
Ano