asseco Aimtec murr

Poctivá strojařina z Olšovce

Motto společnosti Strojírny Olšovec hlásá: Zvládneme vyrobit téměř vše! A reference zákazníků i řada projektů v rámci spolupráce, např. s brněnskou technickou univerzitou či dalšími partnery, dokumentují, že hrdé tvrzení nepřehání.

 

I když jsou Strojírny Olšovec podnik z kategorie označované jako menší či střední firma (v současné době má téměř pět desítek vysoce kvalifikovaných zaměstnanců), za svoji více než čtvrtstoletou historii zrealizovala mnoho různorodých zakázek a může se opírat o praxí ověřené zkušenosti.
Ryze česká soukromá firma je zaměřená na zakázkovou strojírenskou výrobu, od obrábění, zámečnictví, výrobu strojů až po svařence. Svou činnost zahájila v roce 1993, ale historie, na kterou navazuje, sahá mnohem dále – až do počátků minulého století, když si Augustin Janečka, stavitel z moravské obce Hranice, podal v roce 1902 žádost o povolení k otevření kamenolomu na pronajatých pozemcích v katastru obce Olšovec. V roce 1923, kdy získal povolení k pohonu elektřinou místo dřívější páry, už lom zaměstnával 122 pracovníků, a v letech 1927 a 1928 realizoval velké investice do strojního zařízení a modernizace provozu. V té době měl už obrat 2 mil. Kč (v tehdejší době opravdu velké peníze) a dodával materiál do 28 silničních okresů na Moravě.
V dnešní podobě má společnost Strojírny Olšovec k dispozici vlastní výrobní areál o rozloze cca 10 000 m2 zahrnující nově zrenovovanou hlavní výrobní halu, rozdělenou na dva provozy. Prvním z nich je obrobna, vybavená mostovým jeřábem s nosností 8 t, druhý provoz, kde je jeřáb s 10t nosností, je zámečnický, určený pro výrobu rozměrných strojů a svařenců. V samostatné zděné hale jsou stroje pro přípravu a zpracování materiálů. Firma je vybavena rozsáhlým strojním parkem k obrábění běžných hutnických výrobků, svařenců, odlitků a výkovků ze širokého spektra materiálů.
„Jsme schopni obrábět menší součásti od desítek kilogramů přes středně těžké v řádu stovek kilogramů až po těžké součásti do hmotnosti několika tun. Strojový park zahrnuje jak konvenční stroje určené pro jednodušší charakter práce, tak nejmodernější víceúčelové CNC stroje pro náročné obráběcí operace. Vyrábíme hlavě podle dodané dokumentace, ale jsme schopni díky špičkovému konstrukčnímu oddělení nabídnout i vlastní konstrukci strojů a svařenců podle přání a zadání zákazníka. A to nejen výrobu jednotlivých strojů, ale i kompletní technologické linky včetně jejich technologie. Stroje a svařence vyrábíme běžně do hmotnosti 10 tisíc kg, a po dohodě je možno i více,“ říká jednatel Pavel Stupárek.
Aby firma mohla nabízet stále lepší služby, investuje do nových strojů a technologií. Strojový park tak v posledních letech rozšířily následující stroje a zařízení:

- CNC Karusel Honor Seiki VL-125VM CNC (pořízený v roce 2012).
- V roce 2014 bylo zprovozněno pracoviště s nově pořízeným horizontálním vyvrtávacím strojem HCB 110 CNC od firmy TDZ Turn, k němuž byl dokoupen i nový mostový jeřáb GIGA s 5t nosností, který nahradil starý nevyhovující manipulační prostředek.
- Od roku 2015 přibyly Samsung PL45LY/CNC a Samsung PL45XLM / CNC, což rozšířilo možnosti obrábění o výrobu přesných rotačních součástí.
- V roce 2017 pořídila firma vertikální obráběcí (frézovací) centrum Accuway UM-210, které vzhledem ke konstrukci s použitím jak lineárních, tak kluzných vedení vyniká vysokou tuhostí.
- O rok později přibylo, jako zatím poslední přírůstek, horizontální obráběcí centrum HX- 635 od tchaj-wanské firmy QuaserStroje.

Výkonové parametry strojového parku však nejsou jediným atraktivním faktorem, který mohou Strojírny Olšovec nabídnout. K aspektům, které rozhodně stojí za pozornost a přidávají u zákazníků firmě body vůči konkurenci, patří nepochybně i samotné sídlo firmy. Na úhledném statku byste asi základnu strojírenského podniku nečekali – takže obchodní jednání probíhají ve velmi netradičním příjemném prostředí, připomínajícím spíše prostory historického zámku, kde nechybí ani typicky moravská záležitost – vlastní sklípek. A posezení v něm je mnohem zajímavější, než v dnes obvyklých chladných kancelářských prostorách, typických pro většinu firem.

www.strojirny.com

 
Publikováno: 14. 11. 2019 | Počet zobrazení: 1303 článek mě zaujal 285
Zaujal Vás tento článek?
Ano